НОВИНИ

Балкан започна с победа защитата на титлата си в НБЛ

балкан ботевград справи лесно берое дома
Снимка: БК Балкан (Ботевград) АРХИВ
bnt avatar logo
от БНТ
20:52, 02.05.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Балкан стартира с победа защитата на титлата си в Националната баскетболна лига. На старта на плейофите ботевградчани надвиха Берое у дома с 89:78. Победата обаче не дойде никак лесно, като двата тима изиграха много оспорвано първо полувреме, но ключова се оказа силната трета част за състава от Ботевград. В този двубой домакините бяха без Пол Джаксън, докато в игра се завърна Димитър Димитров.

Срещата започна много оспорвано, като двата тима многократно си разменяха водачеството. Разликата обаче така и не надвиши 4 точки, като след десет минути игра резултатът бе равен – 22:22. Домакините разчитаха основно на Дипларос и Захариев в нападение, като двамата вкараха общо 18, докато точките на съперника бяха далеч по-равномерно разпределени.

Балкан обаче развали мерника си в началото на втория период, а играчите на тима бързо започнаха да трупат нарушения. Берое се възползва и след поредица от точки на Пюригой и Хол, тимът дръпна с 32:26. Водени от Димитров, „зелените“ на свой ред отвърнаха със серия от 11:2 и отново излязоха напред, но на почивката авансът им бе почти минимален – 40:38.

След паузата настъпи подем в играта на баскетболистите на Петър Златанович, които само за четири минути се откъснаха с 55:39, след като съперникът им така и не успя да се разпише от игра за това време. Берое остана и без Александър Тодорович, който получи удар в коляното и бе принудително сменен. На два пъти преднината на Балкан достигаше и 22 точки, а преди последната част тимът бе напред със 73:53.

Берое обаче не се отказа и след серия от 11:2 в началото на заключителния период отново върна интригата в мача. Играта продължи кош за кош, като гостите успяха да се доближат и до 8 две минути и половина преди края, но Балкан удържа водачеството си до последно. За пет лични нарушения срещата не завърши Николай Грозев.

Христо Захариев отбеляза 25 точки за Балкан, с 22 е Павлин Иванов. Данджел Пюрифой реализира 22 точки за Берое.

Вторият мач от серията е на 5 май в Стара Загора, като се играе до две победи от три срещи.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Академик Пд победи Рилски и поднесе изненадата на старта на плейофите на НБЛ
Академик Пд победи Рилски и поднесе изненадата на старта на плейофите на НБЛ
ЦСКА не остави шансове на Левски в първия двубой от серията в плейофите на НБЛ
ЦСКА не остави шансове на Левски в първия двубой от серията в плейофите на НБЛ