НОВИНИ

Банковата система у нас е стабилна

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:40, 30.03.2020
Чете се за: 00:39 мин.
Бизнес

Банковата система у нас е стабилна и би могла да издържи при криза между 3 и 6 месеца.

Ако се наложи, Българската народна банка разполага и с достатъчно механизми, които гарантират, че кредитните институции ще функционират нормално, това увери управителят на БНБ Димитър Радев в интервю за Нова телевизия.

Той съобщи, че най-вероятно приемането на България в чакалнята на еврозоната ще се отложи с година. Срокът обаче не трябва да бъде по-голям, защото иначе България може да се наложи да започне процедурата по кандидатстване наново.

В сряда се очаква Европейският банков орган да даде точни насоки за очакваната кредитна ваканция, която предвижда отлагането на плащанията по част от кредитите за периода на извънредна ситуация.

Мерките на евроинституцията предвиждат - повишаване на гъвкавостта за реакция при затруднени плащания по кредитите. По-точно измерване на риска от невъзможността за погасяване. Както и защита на интересите на потребителите преди всичко.

Владислав Горанов - министър на финансите: Тези мерки дават гъвкавост на кредитополучателите и на търговските банки, така че да не се наложат, от една страна, прибързани мерки спрямо кредитополучателите, от друга страна, това да не тежи на лабораторните изисквания към търговските банки, да им даде възможност да прилагат гъвкав подход.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА планира да приключи сезона през август
УЕФА планира да приключи сезона през август
Икономическа полиция и екоинспектори влязоха в ТЕЦ "Бобов дол"
Икономическа полиция и екоинспектори влязоха в ТЕЦ "Бобов дол"