НОВИНИ

Барикадиралите се медицински сестри се готвят да излязат навън

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:11, 06.03.2020
Чете се за: 00:38 мин.
Общество

Безсънна нощ, критични ситуации и обвинения в насилие в сградата на бившия партиен дом, след като пет медицински сестри се барикадираха от вчера там.

Протестиращите медицински сестри се готвят да излязат от сградата на бившия партиен дом, където от вчера се бяха барикадирали.

По-рано те заявиха, че ще останат вътре, докато исканията им за здравна реформа, по-добри условия на труд и заплащане бъдат чути. Шефът на НСО заяви, че не планира принудително извеждане на медицинските сестри, но изрази надежда, че до вечерта те сами ще излязат.

Под прозорците на сградата продължава протестът на техните колеги и на майките с деца с увреждания от инициативата "Системата ни убива".

Днес медицинските сестри отново изпратиха исканията си до Министерството на здравеопазването, сред тях стартово заплащане от две минимални заплати, премахване на търговските дружества, задължителен колективен трудов договор. От здравното министерство пък заявиха, че ще преговарят единствено с легитимни организации. До ескалацията на напрежението между барикадиралите се медицински сестри, излезли на прозорците, и служителите на НСО, се стигна, когато те опитаха да ги приберат вътре. От медицинските сестри се чуха обвинения за насилие. А мнението на службата за охрана е, че с риск за живота си служителите й са предотвратили трагедия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Турция иска преразглеждане на споразумението с ЕС за бежанците
Турция иска преразглеждане на споразумението с ЕС за бежанците
Исканията на медицинските специалисти няма да бъдат изпълнени от управляващите (ОБЗОР)
Исканията на медицинските специалисти няма да бъдат изпълнени от управляващите (ОБЗОР)