НОВИНИ

Баскетболистите на Гърция надиграха Словения в контрола, посветена на легендата Никос Галис

"Елините" извадиха от употреба екипа с №4 в честа на иконата в гръцкия спорт Никос Галис!

bnt avatar logo
от БНТ
22:23, 04.08.2023
Чете се за: 02:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Гръцкият национален отбор по баскетбол спечели и втората си контрола срещу Словения, като проверката е част от подготовката и на двата тима за участие на предстоящото световно първенство в Япония, Индонезия и Филипините (25 август - 10 септември).

В Олимпийския комплекс в Атина домакините се наложиха с 88:77 (27:25, 24:19, 21:14, 16:19) в мач, който беше посветен на легендата на Гърция Никос Галис.

Преди началото на двубоя "елините" организираха специална церемония, по време на която извадиха от употреба в националния отбор екипа с №4 именно в чест на Галис, който е считан за един от най-великите баскетболисти за всички времена.

Гардът, чиято кариера премина изцяло в отборите на Арис Солун и Панатинайкос е петкратен носител на наградата за Спортист на годината на Гърция, а през 1987 година помага на националния отбор да стигне до своята историческа първа европейска титла. Две години по-късно Николаос Георгалис, както е истинското му име, е част и от гръцкия тим, който остава със сребърните медали от шампионата на Стария континент.

Любопитното в историята на Галис е, че той никога не играе в НБА, въпреки че бива избран в драфта през 1979-а година под №68 от състава на Бостън Селтикс. Контузия по време на лятната подготовка обаче отказва "келтите" от това да му предложат договори и в крайна сметка Никос се отправя към Гърция, където подписва с Арис Солун.

След изключително емоционалната церемония пък гърците зарадваха своите фенове с успех срещу Словения, въпреки че продължават да бъдат без своята голяма звезда Янис Адетокунбо, който лекува контузия.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милано затвори парковете и пазарите си заради предстоящите бури
Милано затвори парковете и пазарите си заради предстоящите бури
Илиан Илиев: Доволен съм единствено от резултата
Илиан Илиев: Доволен съм единствено от резултата