НОВИНИ

Баскетболистките на Белгия спечелиха първата си европейска титла

Бронзовите медали са за Франция

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
07:22, 26.06.2023
Чете се за: 02:55 мин.
Спорт
баскетболистките белгия спечелиха първата европейска титла
Слушай новината

Белгия е новият европейски шампион по баскетбол за жени. Отборът на Рашид Мезиан успя да се наложи над четирикратния първенец на Европа Испания с 64:58 (13:17, 12:15, 18:16, 21:10) в „Арена Стожице“ в Любляна и за първи път спечели титлата на Стария континент.

Двубоят в Любляна се разви много драматично. Испания водеше почти през цялото време, на моменти и с двуцифрен аванс, но Белгия показа характер в последната четвърт и обърна резултата в своя полза.

На полуфиналите бронзовите медалистки от предишния шампионат отстраниха Франция. Тогава Месеман пренаписа историята, като стана първата баскетболистка в историята на европейските първенства с трипъл-дабъл, а сега отново тя бе над всички. 30-годишната Месеман състезателка на Фенербахче бе най-резултатна с 24 точки, 8 борби и 1 асистенция, а Киара Линскенс се отличи с 18 точки, 15 борби и 2 асистенции. Месеман заслужено беше избрана за MVP на турнира.

Най-резултатна от испанките бе Кералт Касас с 14 точки, към които добави 2 асистенции. Алба Торенс, която беше в основата на успеха над Унгария на полуфиналите, този път реализира само 8 точки.

Франция спечели бронзовите медали на европейското първенство по баскетбол, побеждавайки в малкия финал Унгария с 82:68.

Маминян Туре вкара 20 точки за победителките, а Алексия Шартеро добави 10 и взе 6 борби. Илиана Руперт остана с 13 точки.

За Унгария Вираг Киш отбеляза 21 точки, а Сейша Горее и Агнес Щудер добавиха по 15.

В мача за 5-ото място Сърбия победи Германия със 78:62, като и двата отбора се класират за олимпийския квалификационен турнир по пътя към Париж 2024. Отново Ивон Андерсън беше най-резултатна аз Сърбия с 16 точки, а за германките Луиза Гайзелзьодер отвърна с 14.

В Идеалния отбор на шампионата при дамите се наредиха Ема Месиман, която стана и MVP, както и съотборничките й от Белгия Джули Алеманд и Джули Ванло. Сред най-добрите са още Алба Торенс (Испания) и Сандрин Груда (Франция).

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Румъния предлагат къщички за почивка сред природата
В Румъния предлагат къщички за почивка сред природата
Пороен дъжд наводни десетки къщи в Девня
Пороен дъжд наводни десетки къщи в Девня