НОВИНИ

БЧК в помощ на хората с увреден слух

бчк помощ хората увреден слух
bnt avatar logo
от БНТ
09:55, 26.03.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В условията на извънредно положение в страната, породено от пандемията COVID-19, Националният учебен център на БЧК – Лозен, изпълнява проект "Помощ, подкрепа и реализация" по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020. Той е насочен към лица със слухови нарушения и техните семейства. Близо 120 000 българи имат увреден слух, а 30 000 общуват чрез жестов език.

Хората със слухови увреждания са лишени от възможността да задават въпроси към отговорните институции, да общуват с лекари, медицински специалисти, социални, обществени служби и с органите на МВР.

За да отговори на тази необходимост в условията на карантина и задължителна изолация, екипът на проекта, който включва двама социално-административни консултанти, жестов преводач и юрист, общува с хората с увреден слух почти денонощно.

Комуникацията се извършва чрез онлайн платформи, по имейл, видео разговори, съобщения и всички възможни и достъпни електронни форми.

Приемат се конкретни въпроси, които достигат до отговорните лица. По този начин се осъществява комуникация с личните лекари, в случай на установена притеснителна симптоматика, със здравните и социалните служби, относно пенсии, помощи, ТЕЛК и др.

Освен включените в проекта бенефициенти, от онлайн платформите се възползват всички нуждаещи се хора със слухови увреждания.

Ежедневно се оказва съдействие по над 100 запитвания и молби за подкрепа. Всички правила за поведение и промени в разпоредбите се актуализират своевременно сред общността. Всекидневно се обръща внимание на начините за предпазване и поддържане на висока лична хигиена.

Провеждат се конферентни разговори и продължават да се търсят форми и начини за осигуряване на трудова заетост на безработните представители на хората със слухови увреждания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ученици от Търговище с кампания по време на социалната дистанция
Ученици от Търговище с кампания по време на социалната дистанция
Най-малко 30 души са загинали след употреба на чист спирт в Истанбул
Най-малко 30 души са загинали след употреба на чист спирт в Истанбул