НОВИНИ

Белгия затваря училища и детски градини, маските стават задължителни и за деца

белгия затяга мерките въвежда covid сертификат
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
23:20, 03.12.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Слушай новината

Белгийските власти засилват противоепидемичните мерки заради риска от разпространение на новия вариант на COVID-19 и избягване на тежестта върху здравната система, съобщи европейското издание Politico.

Носенето на маски става задължително за деца от 6-годишна възраст, а не само за възрастни, както беше досега. Всички детски градини и основни училища ще бъдат затворени от 20 декември. Средните училища ще бъдат прехвърлени на по-гъвкав график с частичен преход на учениците към дистанционно обучение. Освен това класните стаи ще бъдат оборудвани с уреди за измерване на въглероден диоксид и допълнителна вентилация.

Властите призовават населението да ограничи максимално социалните контакти. Освен това родителите са инструктирани да правят PCR тестове за деца възможно най-често.

Тези мерки бяха разработени след заседание на правителствения консултативен комитет, ангажиран с разработването на противоепидемични мерки.

По-строг контрол върху разпространението на вируса се наложи поради факта, че през последните три седмици голям брой заразени с коронавирус постъпиха в болници, което доведе до увеличаване на тежестта върху лечебните заведения. Болниците са принудени да спрат да приемат неспешни пациенти и работят на предела на силите си.

От началото на пандемията в Белгия са регистрирани 1,8 милиона случая на инфекция, починали са 27 100 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА глоби ЦСКА и го заплаши с изваждане от евротурнирите
УЕФА глоби ЦСКА и го заплаши с изваждане от евротурнирите
Папа Франциск осъди мъченията в мигрантските лагери в Кипър
Папа Франциск осъди мъченията в мигрантските лагери в Кипър