НОВИНИ

Без автомобили по Крайбрежната алея във Варна. Възможно ли е?

bnt avatar logo
от БНТ
07:00, 22.05.2020
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Гражданско сдружение предлага по Крайбрежната алея на Варна да не се допускат автомобили, за да могат хората да се разхождат спокойно край морето. В искането се посочва и организирането на екологичен транспорт с платформи за инвалидни и детски колички.

Крайбрежната алея е едно от най-посещаваните и обичани места особено в топлите дни. Това е така не само защото тя е близо до плажа и морето, а и защото тук има много нощни клубове и летни ресторанти. През лятото тук движението е по-натоварено дори от централен булевард. Във всяко свободно място има автомобили, дори там, където има забранителни знаци.

Сдружение "Варна диша" е представила цяла концепция за алеята. Като според председателя й Милен Славов това ще подобри облика на града, защото ще бъдат интегрирани море, плаж и парк в едно цяло.

Милен Славов - сдружение "Варна диша": Не трябва да има автомобили, за да бъде безопасно за пешеходци и велосипедисти, за да може хората да се наслаждават на природата, да дишат чист въздух, а не бензинови изпарения. А най-вече да не се случват пътнотранспортни произшествия. За последните 3 години има регистрирани 16 ПТП, които за щастие са без летален изход.

Тодор Иванов - зам.-кмет на община Варна: Това е една идея, която се върти в публичното пространство много отдавна. Изключително добра като идея и като възможност за гражданите да дишат чист въздух. От дълго време работим по тази тема. Тук има концесия, с която няма как да не се съобразим, земята е държавна, така или иначе онова, което зависи от общинската администрация ще бъде направено, но естествено, че има много условности - собственост, начин на движение, организация на целия район като инфраструктура. Когато се вземат необходимите решения, общинската администрация ще съдейства по всички законово обосновани начини.

Вижте още във видеото.

Автор: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
#60 секунди без COVID-19: Домът на киното в София отваря врати
#60 секунди без COVID-19: Домът на киното в София отваря врати
Силна буря наводни Солун
Силна буря наводни Солун