НОВИНИ

Без ежедневни брифинги на генерал Мутафчийски от утре (ОБОБЩЕНИЕ)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:21, 02.05.2020
7551
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Ежедневните брифинги на Оперативния щаб вече няма да се провеждат. Вместо това информацията за разпространението на коронавируса ще бъде изпращана като прессъобщение.

Ген. Мутафчийски не присъства на днешния последен брифинг. В този момент, по информация на Правителствената пресслужба, той е бил на среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която са обсъдени актуални въпроси и евентуално отхлабване на мерките.

От правителствената пресслужба бе обявен краят на брифингите на щаба - без присъствието на тримата основни членове, и с мотива, че българското общество вече е достатъчно информирано по темата с коронавируса.

Севдалина Арнаудова - говорител на Правителствената пресслужба: Все по-често започват да се чуват и гласове на критика, според които брифингите нанасят повече вреда, отколкото полза.

Денят за зрителя започваше с новините от щаба повече от два месеца. Началото бе в края на февруари във ВМА - актуална информация по два пъти на ден, след това в Министерски съвет - вече по веднъж.

И всички дотолкова свикнаха с този извънреден дневен ред, че в образа на генерал Мутафчийски се концентираха възможните и невъзможни очаквания на обществото. Част от публиката поиска да съпреживее тази популярност.

Генералът и журналистите. Това е история, която дълго ще бъде разказвана.

С развитието на епидемията реакциите в обществото към дейността на щаба станаха полярни. Стана ясно, че поне от три седмици от щаба са настоявали пред премиера за промяна на начина на оповестяване на данните.

Ген. майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - председател на Националния оперативен щаб:
Проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани, че може би им омръзнахме. А пък и приносителите на лоши вести ги убиват. На път сме да ни убият.

Оценката на изминалите месеци тепърва ще се прави. Все още сме нагоре по кривата в битката с вируса и много от трудните решения предстоят.

Засега е ясно, че брифинг утре сутринта няма да има. А въпросите ще се задават по имейла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ разреши лечение на COVID-19 с медикамент срещу ебола
САЩ разреши лечение на COVID-19 с медикамент срещу ебола
125 души са вече заразените с COVID-19 във Видин
125 души са вече заразените с COVID-19 във Видин