НОВИНИ

Без пълна карантина за Великден в Германия

германия удължава мерките март
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
18:02, 24.03.2021
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Без пълна карантина за Великден в Германия. Новината беше потвърдена от канцлера Ангела Меркел. В опит да се справи с третата COVID вълна, Берлин предложи петдневно пълно затваряне в празничните дни.

Меркел пое изцяло отговорност за предложението, но каза, че то е билo прибързано.

На проведеното днес спешно заседание на федералните власти и правителствата на германските провинции управляващите решиха да се ограничат само с призиви гражданите да останат вкъщи по време на празниците.

Меркел заяви, че решението да се увеличат трите почивни дни с още два е било неправилно, тъй като това ще предизвика редица проблеми.

"Това е изцяло моя грешка, тъй като в крайна сметка аз нося отговорност за всичко", подчерта канцлерът и поиска извинение от гражданите.

Тя допълни, че е наясно, че решението за удължаване на великденските празници е предизвикало допълнителна несигурност в населението.

На 22 март Ангела Меркел обяви, че е постигнато съгласие с правителствата на провинциите да се обявят за почивни дните от Велики четвъртък до Светли понеделник (1-5 април). В рамките на тези дни ще действа принципът "оставаме вкъщи", подчерта канцлерът след 15-часовото заседание.

Беше решено през това време всички магазини да прекратят работа, като се предвиждаше изключение за хранителните магазини и то само за събота. Предвиждаше се да останат отворени единствено центровете за ваксиниране и за тестове за коронавирус.

Меркел заяви, че обществено-икономическият и частният живот в Германия по време на великденските празници трябва да бъде ограничен, както никога досега по време на пандемията, тъй като "ситуацията е изключително сериозна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
COVID математика: Едва в края на другата седмица може да се усети някакъв ефект от наложените мерки
COVID математика: Едва в края на другата седмица може да се усети някакъв ефект от наложените мерки
Седем футболисти на Ботев (Враца) с Covid-19
Седем футболисти на Ботев (Враца) с Covid-19