НОВИНИ

Без повече отстъпки към превозвачи за толсистемата

Тя ще стартира от 1 март, заяви премиерът Бойко Борисов

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 27.02.2020 (обновена)
Чете се за: 02:09 мин.
У нас

155 км пътища около София и Варна бяха извадени от обхвата на винетките. Така софиянци и варненци няма да бъдат глобявани, ако шофират по тях без винетка. Премиерът и регионалният министър са категоричni, че толсистемата ще стартира на 1 март и няма да има повече отстъпки към превозвачите.

Промените засягат общини като Нови Искър и всички села отвъд Околовръстния път северно от София. 115 км пътища около София - Северната скоростна тангента, Околовръстното и всички крайградски отсечки, ще са без винетка след протестите през изминалата седмица.

Тези пътища ще са без винетка, но с тол, което означава, че автобусите и тировете ще бъдат глобявани, ако нямат маршрутни карти, бордово или джипиес устройство.

Толсистемата стартира от 1 март, заяви и днес премиерът Бойко Борисов. Повече отстъпки пред превозвачите няма да има, след като беше решено те да не плащат такси за бордовите и джипиес устройствата.

Тази вечер се проведе и поредната среща между зам.-министъра Николай Нанков и превозвачите.

Николай Нанков, зам.- министър на регионалното развитие: На първо място, това което вчера се договориха колегите от транспортния бранш с премиера, ще бъде изпълнено. Двата доставчика на услуги съответно ще предоставят на нулева ставка и като цена на устройство, и като обслужване и поддръжка на бордовите устройства. Утре има среща и ще бъде организиран подобен подход заедно с джипиес доставчиците.

Йордан Арабаджиев, Съюз на международните превозвачи: Ние сме удовлетворени, тъй като бяха изпълнени нашите искания по отношение на бордови устройства, по отношение на джипиес тракери и в тази връзка ние сме изненадани, че имаше протест. Категорично се разграничаваме, нашите организации, от всякакви протестни действия и опити за саботиране на толсистемата.

Илиян Филипов: По никакъв начин няма да позволим някой да саботира тези 6 месеца труд на нас и на държавата с тези измислени протести, измислени браншови организации, които са създадени преди 5 дни.

По-рано премиерът Бойко Борисов и ресорни министри бяха изслушани в Народното събрание за толсистемата и недоволството на превозвачите.

Опозицията атакува управляващите с аргумента, че толсистемата стартира с повече въпроси, отколкото отговори.

Корнелия Нинова, БСП за България: Три пъти стартирате системата, три пъти провал. Не можете да направите нито една модерна реформа като хората.

Премиерът Бойко Борисов подчерта, че договорка с превозвачите за цените на бордовите устройства вече е постигната.

Бойко Борисов, министър-председател: Да, в България се въвеждат трудно нещата, аз не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление.

ДПС заяви, че е загубено доверието на превозвачите, а Патриотите напомниха, че толсистема никъде не е стартирала безпроблемно.

Рамадан Аталай, ДПС: Първоначално сумата беше около близо 1 млрд., после стигнахте до 600 млн.

Искрен Веселинов, Обединени патриоти: Толсистемата е нещо наистина голямо, важно и променящо страната в позитивна посока, тя има своите проблеми. Толсистемата в малко страни е тръгнала за един ден с магическа пръчка.

Преглед на събраните приходи от системата ще бъде направен през април.

Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Април ще имаме яснота какви ще са приходите от тола и можем май месец да предприемем обществено обсъждане за нова тарифа или нов обхват на пътищата, ако е необходимо.

Такси за бордовите устройства на превозвачите няма да има, технически ще могат да ползват и сегашните си джипиес тракери.

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: Технически проблем не съществува, въпрос на договорни отношения, които изчистихме, в момента активен диалог с НДУ-та и превозвачите този проблем ще го решим.

И днес не стана ясно ще бъдат ли глобявани тировете без бордови устройства и маршрутни карти.

Въпреки развитието по въпроса още от снощи, превозвачи протестираха в Русе, Ямбол и София. Те поискаха безплатни пътища и поредно отлагане на толсистемата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха от ареста шефа на "ТАД Груп"
Пуснаха от ареста шефа на "ТАД Груп"
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия
Заради коронавируса: Летище София ще има нов салон само за пристигащи от Италия