НОВИНИ

Без тържества и шествия – президентът се поклони пред Солунските братя

без тържества шествия ndash президентът поклони солунските братя
bnt avatar logo
от БНТ
10:50, 24.05.2020
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

"Честит празник на всички учители, деца, учени, духовници, творци. Това е неповторим светъл празник за нас той е преди всичко празник на духа. Той ни обединява с непреходната сила на българската култура и просвещение, той ни кара да се чувстваме горди с нашия цивилизационен принос към световното културно наследство, към духовното развитие на всички славянски народи.

Днес ние се чувстваме сродени – и трябва да се чувстваме такива, - с нашите азбука, език, с общата ни историческа и културна памет", обяви президентът Румен Радев, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесе цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Националната библиотека.

"Искам да поздравя всички наши сънародници зад граница. Да им благодаря за това, че се включиха така мащабно в моята инициатива по повод празника. До този момент сме получили стотици видеоклипове с български стихотворения, песни, с части от книги и разкази", допълни вицепрезидентът Илияна Йотова.

Днешният 24 май преминава в извънредна епидемична обстановка - без традиционните празнични шествия на ученици, учители, преподаватели и граждани по площадите в страната.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Левски" на 106 години!
"Левски" на 106 години!
Сближаване между народи, между култури, между приятели... 24 май
Сближаване между народи, между култури, между приятели... 24 май