НОВИНИ

Безпрецедентна криза в авиоиндустрията заради COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:35, 31.03.2020
Чете се за: 01:03 мин.
Бизнес

Авиоиндустрията е сред първите и най-тежко засегнати от падемията сектори.

От началото на годината са отменени над 2 млн. полета, а очакванията са въздушният транспорт да претърпи загуби в размер на 252 млрд. долара тази година. Авиопревозвачите в България поискаха допълнителни мерки за спасяване на сектора.

Затворени граници, забрана за пътуване, милиарди хора под карантина. Пандемията доведе авиосектора на ръба на оцеляването. Международната асоциация на авиопревозвачите призова големите световни икономики да действат бързо за предотвратяване на необратими щети за сектора.

Българските превозвачи очакват загуби само през март, април и май в размер на 67 млн. лева.

В писмо до премиера Борисов и транспортния министър Желязков, от Асоциацията на българските авиокомпании определят мерките в Закона за извънредното положение като крайно недостатъчни за оцеляването и запазването на авиационния сектор у нас.

Авиопревозвачите предлагат да се обмисли допълнително финансово стимулиране на сектора чрез механизми за директни субсидии за компаниите, данъчни облекчения и други мерки.

Италия и Франция ще отпуснат финансови инжекции на своите национални превозвачи.

Вашингтон обмисля дали да даде на "Американ Еъруейс" исканите от тях 12 млрд. долара. Германската "Луфтханза" е приземила близо 1000 самолета, но още не е поискала държавна помощ.

Великобритания обаче каза на своите компании да не се обръщат първо към правителството, когато търсят спасение.
Британската "Изи Джет" вече не работи, а днес "Бритиш Еъруейс" спря полетите си от лондонското летище "Гетуик". Продължават да се изпълняват някои полети от "Хийтроу".

От днес затваря и парижкото летище "Орли".

Мишел Ландел, мениджър въздушни операции на летище "Орли":
Сега имаме по около 10 полета на ден, а преди бяха средно 600. През летището минават 1000-1200 пътници, вместо досегашните 90 хиляди.

ЕС обеща подкрепа на сектора и до октомври се отменя изискването авиокомпаниите да използват местата си на летищата на почти пълен капацитет, за да не ги загубят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видеодневник от Италия: Как се живее пет седмици под карантина
Видеодневник от Италия: Как се живее пет седмици под карантина
Жените между 31 и 45 години са най-стресирани от коронавируса
Жените между 31 и 45 години са най-стресирани от коронавируса