НОВИНИ

Бившата директорка на РИОСВ - Бургас е обидена от начина на уволнението й

бившата директорка риосв бургас обидена начина уволнението
bnt avatar logo
от БНТ
14:42, 23.06.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Отстраненият директор на РИОСВ - Бургас Детелина Иванова заяви, че се чувства обидена от начина, по който е била уволнена от служебния министър на околната среда и води Асен Личев. С поста си Иванова се раздели заради изменение в заповедта за забрана за строителство в защитените територии в местността "Каваци" край Созопол.

"Приемам решението на министъра, но начинът, по който бях квалифицирана като негодна да управлявам РИОСВ-Бургас, е обиден, предвид професионалния ми път, който датира на повече от 20 години в РИОСВ", каза Детелина Иванова на брифинг в Бургас.

Мотивът на министър Личев, заради който е отстранена, е, че изменението на заповедта, което било нейно предложение, дава възможност да се узаконят нерегламентирани постройки и да продължат да се изграждат нови на пясъка край къмпинг "Смокиня".

"Министър Личев е бил подведен, за да вземе това решение, тъй като заповедта за изменение е също толкова рестриктивна, колкото и предходната заповед, която е от 1984 г. и в годините е показала, че тя не може ефективно да бъде приложена", коментира още Детелина Иванова.

Уволниха директорката на РИОСВ-Бургас заради строителство в "Каваците"

Според нея предложеното изменение, освен че забранява строителство, забранява и поставянето на преместваеми обекти в защитената територия, като прави изключение само за района на бившите къмпинги "Веселие" и "Каваци" и за обслужване на морските плажове.

Дори в тези територии трябва да има предварително съгласуване с институциите преди да се предприемат каквито и да е действия. Там, където има пясъчни дюни, забраната остава да важи.

"Министър Личев не пожела лично да се срещне с мен и да чуе моите мотиви. Аз няма да се възползвам от правото си да остана като експерт в РИОСВ - Бургас. Моето решение е да напусна институцията", заяви още Детелина Иванова.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МС одобри 50 лв. добавка към пенсиите и през юли
МС одобри 50 лв. добавка към пенсиите и през юли
Министерският съвет одобри 10 млн. лева за машините за гласуване
Министерският съвет одобри 10 млн. лева за машините за гласуване