НОВИНИ

Бившата румънска министърка Елена Удря остава в ареста

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:06, 14.04.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
гледат мярката румънската депутатка елена удря
Слушай новината

Софийският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража. Причината - има опасност Елена Удря да се укрие. Според съда лицето е с влязла в сила присъда, а изпълнението на европейската заповед за арест е напълно законна и е издадена на 7 април тази година. Защитата поиска домашен арест с мотива, че бившата министърка има здравословни проблеми и е предоставила договор за наем на жилище в района на Благоевград за срок от една година. Заседанието се проведе при закрити врата по искане на адвокатите заради изнасянето на лична информация относно личния живот и здравословно състояния на Елена Удря. Днес тя не се яви в съдебната зала.

Възобновеното съдебно преследване срещу бившата министърка е приключило с окончателна присъда - 6 години затвор и конфискация на имуществото ѝ.

Вчера стана ясно, че заради нечовешко отношение, заплахи за убийство и съдебен процес, целящ политическа саморазправа, бившата румънска министърка Елена Удря е поискала политическо убежище в Гърция.

Според магистратите на първо място Европейската заповед за арест на Удря е напълно редовна, издадена от компетентен орган и валидна. Тя е базирана на окончателна ефективна присъда от 6 г. за Удря, издадена в родината й. На второ място има опасност тя да се укрие, ако мярката ѝ бъде изменена от българския съд - тя е търсена именно за изпълнение на присъдата от румънските власти. На трето място здравословното състояние на Елена Удря позволява нейния престой в ареста, още повече, че българският съд работи с изключителна бързина по случая, подчертаха магистратите.

Определението на САС е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще се провали ли ремонтът на моста на Кольо Фичето при Бяла?
Ще се провали ли ремонтът на моста на Кольо Фичето при Бяла?
Радев за спецправосъдието: Свидетели сме на смачкани досъдебни производства
Радев за спецправосъдието: Свидетели сме на смачкани досъдебни производства