НОВИНИ

Бивши министри на образованието: Системата реагира и се справи адекватно в кризата

bnt avatar logo
от БНТ
08:52, 26.05.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Издържа ли българската образователната система стрес теста, наложен от световната пандемия заради коронавируса и какви са новите възможности след кризата - темата в Сутрешния блок на БНТ коментираха двама бивши министри на образованието - проф. Тодор Танев и проф. Владимир Атанасов.

И двамата професори са категорични, че образователната ни система е реагирала с адекватни и навременни мерки.

Проф. Танев даде положителен пример с училище в Дуранкулак, където учениците се събират сутрин рано от околните села, а класната стая се отоплява на дърва. Въпреки всичко, директорката успява да направи виртуална класна стая, което е едно малко чудо, смята бившият министър.

Проф. Тодор Танев: Учителите свикнаха в крачка, като някакъв офицерски млад копус, няма нищо страшно в дистанционното обучение.

На същото мнение е и проф. Атанасов, според когото можем да бъдем оптимисти за образованието.

Проф. Владимир Атанасов: Мобилизацията беше навременна, взетите мерки дадоха резултат. България реагира адекватно и образователната система също реагира адекватно.

Въпреки добрата оценка за онлайн учебния процес, експертите изразиха съмнения за самото качество на образованието.

Проф. Владимир Атанасов: Не съм сигурен, че качеството се е запазило на най-високо световно равнище. Вероятно има някакво отстъпление, забавяне, както във всяка една сфера в тази ситуация, но независимо от това, системата показа, че в една екстремна ситуация може да реагира извънредно.

Проф. Тодор Танев: Класните стаи винаги ще останат основно място за провеждане на учебния процес. В момента ние сме минали зачот, не сме скъсани, минали сме изпита, но не с шестица.

Относно приемането на оценките от матурите за вход в университети, проф. Атанасов заяви, че целта на зрелостните изпити е знанията, натрупани по време на средното образование, да се превърнат в естествен ход към висшите училища.

Няма нищо страшно, че някой няма да има възможност да се яви на кандидат-студентски изпити. От години СУ приема в над 100 специалности с оценка от диплома и държавен зрелостен изпит, допълни професорът.

Вижте целия разговор във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манфред Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване
Манфред Вебер: България ще може да се възползва от Фонда за възстановяване
БЛС стартира мащабно социологическо проучване за работата на лекарите в условията на COVID-19
БЛС стартира мащабно социологическо проучване за работата на лекарите в условията на COVID-19