НОВИНИ

Бившият зам. здравен министър: Около тестовете за учениците има 4 проблема

бившият зам здравен министър кпконпи заради бързите тестове учениците
bnt avatar logo
от БНТ
15:32, 09.12.2021
Чете се за: 05:20 мин.
Още
Слушай новината

Бившият заместник здравен министър Димитър Петров беше повикан в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество заради проверката за бързите тестове за учениците. Петров заяви пред журналисти, че предполага, че КПКОНПИ са се самосезирали заради публикациите с негови изявления.

За него в казуса има 4 проблема.

Първият проблем е защо тази процедура е разделена на четири. Обявяват се 4 процедури за едно и също нещо. Логиката е да се направи една, която да е със седмични графици колко теста да се доставят всяка от седмицата, каза Петров.

Вторият проблем е защо тази процедура се води от лице, на което това не му е в ресора и не е компетентно - от началника на кабинета на министъра Лидия Чорбанова. Според Петров на нея това не ѝ е работата. Тази процедура трябва да се прави от зам.-министър Златанов, а той стои изолиран от процеса, каза Петров.

Третият проблем е, че първият път са били поставени условията, че втората фирма, която се яви ѝ се позволи няколко дни да не подписва договор. След това се забавиха още дни и накрая се провали доставката, като така половината ученици от 1 до 4 клас не успяха да тръгнат на училище. Петров каза, че е предложил да се мине към следващите фирми, за да се спази срокът, но това не е направено.

При втората процедура са променени условията за неустойки. Обявени са като 0.5% на ден, след което по разпореждане на министъра, са направени 10%. Това означава, че ако има забавяне, фирмата ще е на загуба. Поради тази причина първите 5-6 фирми са се отказали.

Четвърто - най-много ме притеснява, че за големите ученици се забавиха две седмици тестовете, което забави тръгването им на училище. Това най-много ме притесни, защото като министерство поехме ангажимент училищата да ги затваряме последни и то за най-кратко време, каза Петров.

Твърди, че първоначално се е учудил на цената от 8 лв. на тест, като по аптеките същите тестове са по 6-7 лв. След което цената е паднала до 3-50 лв.

Петров каза, че при процедурата е направил няколко забележки: защо Чорбанова се занимава с това и защо не се прекратява договорът с фирмата, защо се разделя процедурата и между първата и втората процедура е отстранен.

Имало е и опит да бъде отстранен около 8 октомври, когато е отказал да подпише докладна записка за сливането на трите дружества за детската болница - болница "Лозенец", Педиатрията и дружество за строежа на детска болница - Детска здравна инвестиционна компания, в което, по думите на Петров, има 80 млн. лв. капитал.

"Сега то се влива в трите и кой ще я строи не ми е ясно. Защото тези пари, ако се налеят в една болница, педиатрия без да са инвестиционни насочени, не съм сигурен къде ще потънат. Най-вероятно първо да си покрият всичките дългове, после да си купят разни работи. И след две години може да се окаже, че ги няма тези пари. И ако това се слее - това става сравнително лесно. Ако следващият министър иска да спре този акт и да раздели дружествата, изобщо няма да му е лесно. Това ще е процедура около 6 месеца и вероятно кредиторите ще искат да се покрият дълговете с тези пари и после да се разделят. Това, че се залага на следващия министър бомба, на мен ми е ясно и не е етично", каза Петров.

По-рано днес стана ясно, че дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ е започнала проверка в Министерството на здравеопазването относно процедурата за закупуване на бързи антигенни тестове на ученици.

КПКОНПИ проверява здравното министерство относно бързите тестове за ученици

Проверката е по сигнал, в който се съдържат твърдения за допуснати сериозни нарушения при избора на изпълнители и класирането им, както и по медийни публикации, съдържащи изявления на бивш заместник-министър на здравеопазването. Предмет на проверката са и данни за завишени цени на тестовете и забавяне на доставките им.

МЗ: Процедурата по закупуване на тестове за учениците е безупречна

От Министерството на здравеопазването приветстваха проверката. По този начин ще отпаднат всякакви съмнения и целенасочени внушения за нередности при проведените процедури, посочват от пресцентъра на ведомството в официално съобщение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жълт картон за футболистка, атакувала фен на терена (Видео)
Жълт картон за футболистка, атакувала фен на терена (Видео)
Урок от Космоса: Ученици разговаряха с тайконавти от китайската космическа станция
Урок от Космоса: Ученици разговаряха с тайконавти от китайската космическа станция