НОВИНИ

Бий, за да те уважават

бий уважават
bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 26.09.2023
Чете се за: 06:35 мин.
Спорт
Слушай новината

В неделя вечер се случи нещо, което действително изглежда немислимо. Даже някои от авторитените сайтове за спорт публикуваха статии, в които се твърдеше, че Нюкасъл е „учудил футболния свят“. В най-положителния смисъл на думата – да учудиш някого би трябвало да означава, че си се справил над очакваното и си постигнал нещичко, за което ще се говори дълго. Дори и да сте симпатизанти на „свраките“, навярно не сте очаквали да сте чак толкова „приятно изненадани“.

Играчите на Еди Хау победиха с 8:0 като гост Шефилд Юнайтед. Повтарям – 8 (осем) на 0 (нула). Това е мач между два отбора от индустриални градове, които не са свикнали да печелят титли, не са свикнали да побеждават дори. И да – Нюкасъл може и вече да играе в Шампионската лига (разказвах ви вече за епопеята на „черно-белите“ из улиците на Милано), но по никакъв начин никой не очаква, че този отбор е способен да спечели с 8:0. Като гост. Достатъчен повод, за да възпроизведем поредната доза хронология и да ви запозная с най-паметните победи в историята на Висшата лига от нейното съществуване от началото на 90-те на миналия век.

Да започнем от възможно най-нестандартната гледна точка. Когато един отбор успее да вкара осем гола, вероятно повечето хора очакват, че поне един футболист (най-често централният нападател) е вкарал повече от един гол. Да, но не, както би възкликнал вече покойният Петко Бочаров. Отново граничещ със сюрреализма, но мачът в неделната вечер позволи на осем различни футболисти от един и същи отбор да вкарат гол в един и същи мач – факт, който ... сам по себе си е уникален. Лонгстаф, Бърн, Ботман, Уилсън, Гордън, Алмирон, Гимараеш, Исак. Не са герои от „Властелинът на пръстените“, а всичките голмайстори в един мач от един отбор. Но стига. Макар да възхвалявам доста тима от гордия североизток, е време да посоча четири мача, които са били дори с по-изразителни победи от споменатото 0:8.

И отново – може и да не вярвате, но има 4 мача в историята на Висшата лига, които са дори по-унизителни за един от отборите. Поемаме към средата на 90-те.

1. Ман Юнайтед – Ипсиуч 9:0, 1995 г. Вече е започнала ерата на сър Алекс Фъргюсън. „Червените дяволи“ вилнеят из най-високия етаж на футболната пирамида из Англия, но надали и самите те очакват подобно унищожение над скромните и симпатични „трактористи“. Двубоят ще се запомни и с това, че Анди Коул вкарва пет гола, което е рекорд за най-много попадения в рамките на един двубой за един играч (не е едноличен, Димитър Бербатов стори същото години по-късно отново с екипа на Юнайтед срещу Блекбърн. По пет гола имат още Дефо, Шиърър и Агуеро). Докога ще те чакаме, Ерлинг Холанд?!

2. Саутхемптън – Лестър 0:9, 2019 г. Вероятно най-странният мач в тази класация. „Лисиците“ станаха шампиони през 2016, изпаданаха след още няколко години, а между тези две коренно различни „постижения“, постигнаха най-сериозната победа като гост във Висшата лига. Чилуел откри, после и Тилеманс отбеляза, изведнъж започна шоуто на Перес и Варди, като последните двама споменати не се задоволиха, докато не докараха нещата до хеттрик. Абсурдно. Даже Туитър-акаунтът на Лестър вчера при разгрома на Нюкасъл, провокирал тази статия, написа ироничното, но забавно и отчитащо, че техният рекорд за гостуваща победа остава: „Phew”.

3. Ман Юнайтед – Саутхемптън 9:0, 2021 г. Пак Юнайтед и пак Саутхемптън. Просто от нищото. „Светците“ в рамките на два сезона трябваше да преглътнат две огромни унижения и подигравки, като поне този път бяха гости. Бруно Фернандеш беше във вихъра си, вкара само един гол, но създаде половин дузина други. Само ще спомена, че в този двубой имаше толкова голове във вратата на симпатичния тим от юга, че даже остане място и време за фигури като Даниел Джеймс, Скот МакТомини и Аарън Уан-Бисака да отбележат. Cheers to that!

4. Ливърпул – Борнемут 9:0, 2022 г. За този мач се носят легенди. Хората, които обичат да играят Fantasy Premier League, по онова време разполагаха в отборите с Мохамед Салах. Като видите резултата, вероятно ще сте доволни. Като видите голмайсторите – вероятно не. Мохамед Салах не отбеляза и не асистира за нито едно от попаденията на мърсисайдци, макар да игра 90 минути и да гледаше как неговите съотборници безмилостно поразяваха вратата на противника. Е, рекордът си остава.

Така че – нека Нюкасъл се постарае повечко другия път!

Автор Стефан Георгиев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вече няма опасност за живота на 16-годишното момче, поразено от волтова дъга във Варна
Вече няма опасност за живота на 16-годишното момче, поразено от волтова дъга във Варна
Започва баскетболният турнир „Черноморски игри 2023“
Започва баскетболният турнир „Черноморски игри 2023“