НОВИНИ

Бизнес по време на пандемия – коментар на Димитър Манолов и Радосвет Радев

bnt avatar logo
от БНТ
08:15, 30.03.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Бизнес

Законът за извънредното положение е лошо написан и се нуждае от промени. Около това мнение се обединиха Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа", и Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара, в “Сутрешния блок” на БНТ. Те коментираха, че там се крие решението за вземането на сериозни мерки за бизнеса по време на кризата.

Радосвет Радев, председател на Българска стопанска камара: Ефектът от това, което ще се случи, ще разберем доста по-късно. Според мен най-дълбоките икономически проблеми вследствие на кризата ще бъдат ясни може би години след нея. Засега е повече от ясно, че шокът, в който се намира страната, респективно стопанството, работещите хора, продължава да бъде повече болезнен, отколкото с ясни дефиниции колко дълбок и колко продължителност.

Димитър Манолов, президент на КТ "Подкрепа": Тези сектори, които ще закъсат, са основно два вида – тези, които са експортно ориентирани, чиято верига на доставките излиза извън пределите на България, и тези, които бяха затворени със заповедта на министъра на здравеопазването.

Има някои, които заради влошена пазарна конюнктура, така или иначе са закъсали, добави Манолов и даде пример със завода “Арсенал” в Казанлък.

Мярката, взета досега, е само по отношение на заетостта, няма никакви икономически мерки, каза Радосвет Радев.

Двамата коментираха формулата за подпомагане на работодатели от държавата 60/40.

Радосвет Радев: Различни са изчисленията. Според финансовото министерство са 40, според изчисленията на всички работодателски организации се плащат 23/77.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спад на основните борсови индекси в Азия
Спад на основните борсови индекси в Азия
Брифинг на Националния оперативен щаб: 354 са доказано заразените с COVID-19 у нас, 8 са новите случаи от нощта
Брифинг на Националния оперативен щаб: 354 са доказано заразените с COVID-19 у нас, 8 са новите случаи от нощта