НОВИНИ

Бизнесът се пренастройва по време на пандемия

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:44, 17.04.2020
5211
Чете се за: 01:04 мин.
Бизнес

Задължителният престой вкъщи може да бъде и възможност за бизнеса, обясняват експертите по иновативно мислене. От началото на въвеждането на извънредното положение у нас идеите за иновации са се увеличили в пъти.

Пазарът и потребителите няма да бъдат същите, не само у нас, но и в цял свят след социалната изолация и ограниченията в извънредно положение.

Леона Асланова, основател на "Иновейшън Стартър": Кризите са чудесна възможност за иновации, защото от една страна нещо, което се случва, неочаквано притиска хората да мислят, да мислят по-бързо, да мислят за нови неща, да се справят със ситуациите. Оот друга страна, наистина е занижено изискването за съвършесство на нещата, които прилагаме.

Повечето от новите продукти, които се предлагат, са свързани с борбата с коронавируса или с технологии, които да спомогнат за преодоляване на кризата. Сред примерите, които експертът дава, е създаването на робот за дизинфекция работещ с UVC светлина.

Леона Асланова, основател на "Иновейшън Стартър": Стартиращи компании със съвсем различен фокус сега правят предпазни шлемове, измислят се протеинови бонбони в помощ на спортистите и хората, които водят заседнал начин на живот и трябва да поддържат мускулите си.

Въпреки че държавата все още изостава във въвеждането на иновации, има сектори, които ще бъдат коренно различни.

Леона Асланова, основател на "Иновейшън Стартър": Това, че в момента сме затворени вкъщи, дава възможност най-накрая секторите, които са приоритетни, като образование и здравеопазване, да се дигитализират.

За първи път тази година и Академията за иновации, която учи студентите да мислят различно, ще бъде онлайн. Какво е най-важното обаче, за да може всяка фирма или човек да помисли от друг ъгъл и да създаде нещо ново.

Леона Асланова, основател на "Иновейшън Стартър": В криза има базови неща, едно от които е хората да не се предават, да не изпадат в отчаяние, да виждат чашата наполовина пълна, не на половина празна.

И когато улиците са празни, времето да се използва за ремонти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличиха се продажбите на лаптопи втора употреба заради дистанционното обучение и работата от вкъщи
Увеличиха се продажбите на лаптопи втора употреба заради дистанционното обучение и работата от вкъщи
Призраци бележат успехи срещу коронавируса
Призраци бележат успехи срещу коронавируса