НОВИНИ

БК Черно море Тича организира кампания в подкрепа на млада състезателка с двигателни проблеми (ВИДЕО)

Инициативата на варненския клуб има за цел да събере необходимите средства за за закупуване на специализирана баскетболна количка за 15-годишната Тимшел Костадинова

черно море тича организира кампания подкрепа младата състезателка двигателни проблеми видео
bnt avatar logo
от БНТ
18:05, 21.02.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Ръководството на БК Черно море Тича обяви кампания по набиране на средства в подкрепа на един от своите състезатели с увреждания - Тимшел Костадинова, като целта на инициатива е да събере необходимата сума за закупуване на специализирана баскетболна количка за 15-годишната състезателка.

Тимшел се занимава с баскетбол вече в продължение на две години, като по нейни думи спорът ѝ носи удоволствие и забавление, но ако иска да продължи развието си има нужда от специфично изработена състезателна количка.

В предаването "България в 60 минути" по БНТ старши треньорът на тима на "моряците" за хора с опорно-двигателни проблеми Обретен Михов сподели, че всеки един баскетболист се нуждае от специфично изработена за него количка, за да може да разкрие пълния си потенциал на паркета. За съжаление обаче това на практика се оказва невъзможно, тъй като клубът не получава държавно финансиране за закупуване на подобни средства.

"Баскетболът е единственият колективен спорт в България, който се развива за хората с увреждания на опорно-двигателния апарат. Преди 7-8 години ни купиха един комплект колички, които обаче не са направени професионално, защото за спортистите с различни заболявания количката трябва да бъде изработена специфично, като се взима под внимание размер, височина, дължина и т.н. В нашия отбор има само един състезател с подобна количка, тъй като той играе в националния отбор. Ние не получаваме финансова помощ от държавата за закупуването на индивидуални колички", коментира Михов

Пред нашата камера застана още и изпълнителният директор на варненци Александър Гълъбов, който разказа как до този момент протича инициативата в подкрепа на Тимшел.

"Кампанията стартира на 5 февруари и за тези две седмици събрахме 1/3 от нужните средства. Всеки помага с колкото може. Нашата цел е да съберем сумата до края на месец март, за да може Тимшел да участва с новата си количка в първенството, което започва през април", заяви Гълъбов.

Още за инициативата в помощ на Тимшел Костадинова, както и разкази на част от състезателите от отбора на Черно море на колички може да гледате във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата разследва смъртта на 2-годишното момиченце, починало във великотърновската болница
Прокуратурата разследва смъртта на 2-годишното момиченце, починало във великотърновската болница
Отзвук в парламента след посещението на "Възраждане" в Русия
Отзвук в парламента след посещението на "Възраждане" в Русия