НОВИНИ

БК Левски беше дисквалифициран от участие в Балканската лига

Борил Гочев
от Борил Гочев
14:21, 22.03.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Спорт
баскетболният левски пътува мачовете косово
Снимка: НБЛ
Слушай новината

Баскетболният отбор на Левски беше дисквалифициран от Балканската лига по баскетбол за мъже, като сред причините за решението е фактът, че "сините" не пътуваха за Косово за последните си две срещи от турнира, обявиха от организацията.

Съдбата на Левски сполетя и косовския Башкими, като в официалното си изявление от Балканската лига пишат, че не могат да се съгласят "крайният изход на мачовете да бъде ясен още преди началото на срещите", като това е породено от факта, че повечето отбори не могат да разчитат на своите чуждестранни състезатели заради проблемите с техните пътувания в чужбина.

По този начин Балканската лига по баскетбол за мъже ще завърши през този сезон със само четири отбора, сред които е и българският Берое и още израелският Апоел Беер Шева, косовският Пея и черногорският Милениум. От организацията обявиха, че предстои да бъдат изиграни още две срещи от редовния сезон преди да дойде време за Финалната четворка, която ще се проведе между 28 и 30 април.

Припомняме ви, че преди два дни своето участие в надпреварата прекрати и украинският Будивелник заради липса на финансиране на клуба.

Ето го и цялото съобщение на Балканската лига за дисквалификацията на Левски и Башкими:

"Предишната вечер украинският Будивелник реши да прекрати участието си в международни мачове, включително в Балканската лига. Фактът, че се изправяме почти всеки ден пред нови предизвикателства и проблеми, няма да ни спре по нашия път и цел да осигурим на участниците честна и коректна надпревара.

Няма да се съгласим мачовете от Балканската лига да са решени още преди началото им поради това, че отборите играят с 6-7 състезатели и без чужденци, тъй като някои от тях не могат да пътуват в чужбина. Този въпрос е критичен и ние не можем да го подкрепим. Отдадени сме на това да завършим сезон 2022/2023 с четири отбора – българският Берое, израелският Апоел Беер Шева, косовският Пея и черногорският Милениум, които проявяват уважение през целия сезон към мачовете по професионален начин, без да създават никакви проблеми.

Ще завършим редовния сезон с още два мача, а в края на април ще се проведе Финалната четворка – между 28.04 и 30.04 в 15-ия сезон на Балканската лига. Домакинът на Финалната четворка ще бъде обявен в първата седмица на април", се казва в изявлението, подписано от спортния директор на Балканската лига Шай Щрикс.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев и Александър Лазаров отпаднаха на "Чалънджърите" в Испания и Швейцария
Адриан Андреев и Александър Лазаров отпаднаха на "Чалънджърите" в Испания и Швейцария
ЕК с нови правила за насърчаване на ремонта на домакински уреди, вместо изхвърлянето им
ЕК с нови правила за насърчаване на ремонта на домакински уреди, вместо изхвърлянето им