НОВИНИ

Близо 100 са кандидатурите в категория "Спорт" на фондация „Енчо Керязов“

близо 100 кандидатурите категория спорт фондация енчо керязов
Снимка: Фондация "Енчо Керязов"
bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 05.05.2023
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Близо 100 са подадените кандидатури в категория "Спорт" за 12-о издание на "Нощ на звездите". Спектакълът, който е посветен на талантливите деца на България се организирана от фондация "Енчо Керязов" в три раздела "Спорт", "Образование" и "Изкуство". И тази година в категория "Спорт" кандидатури са подали световни, европейски шампиони и световни рекордьори.

"Общият брой на кандидатурите говоря конкретно за категория "Спорт" са малко под 100. Някои от тях не са попълнили правилно формуляра, за това ще има допълнително обаждане и свързване с треньора, който е подал заявлението, за да се отстранят нередностите. Радостно е, че подадените кандидатури и тази година са изключително стойностни - кандидатствали са световни шампионки, световни шампиони, европейски шампиони, световни рекордьори", каза патронът на фондацията Енчо Керязов.

"През тази година големите постижения не са в бойните спортове. Много сериозни кандидатури има в леката атлетика, имаме големи успехи и в т. нар. модерните спортове. В брейка, който вече е и олимпийски спорт, имаме световен шампион със световен рекорд. Имаме двукратен световен шампион по стрийт фитнес. Бадминтонът е с кандидатура от европейска шампионка. Много съм радостен, че за първи път от 12 години с много сериозна номинация е спортната гимнастика. Тенисът също е представен с интересни кандидати. Номинираните са от Хасково. Виждаме колко е важен е добрия пример в лицето на Григор Димитров, който е успял да вдъхнови и мотивира много млади хора в този град. За първи път има и представител във ветроходството, както и в ръгбито", добави световноизвестният цирков артист.

Имената на кандидатите, които ще достигнат до полуфинала ще станат ясни на 10 май.

"Надявам се до 10 май комисията по избор да е готова и да обявим по азбучен ред десетте полуфиналиста, а по-късно ще съобщим и имената на тримата финалисти. Победителите в трите категории ще станат ясни на 26 август в Античния театър по време на 12-о издание на "Нощ на звездите", допълни Енчо Керязов.

Организаторите очакват и тази година официален гост на шоуто да бъде президентът Румен Радев.

"Има оправена покана към държавният глава. Имам неговото уверение, че ще присъства. Аз съм изключително благодарен, защото това е едно огромно уважение от най-голямата институция в държавата. И тази година участие в програмата ще вземе националната гвардейска част. Те добавят изключителна тържественост на целия спектакъл, има едно усещане за национална гордост. Изключително благодарен съм на Министерство на науката и образованието, на Министерство на младежта и спорта и на Министерството на културата, защото чрез тях ние успяхме да достигнем до изключително голям брой деца, които успяха да подадат своите кандидатури", завърши заместник-кметът по спорта в община Ямбол.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоян Орманджиев: ЦСКА ще обжалва наказанието си от два мача без публика
Стоян Орманджиев: ЦСКА ще обжалва наказанието си от два мача без публика
Адрияно Дженев отпадна на четвъртфиналите на турнира в Куршумлийска Баня
Адрияно Дженев отпадна на четвъртфиналите на турнира в Куршумлийска Баня