НОВИНИ

Близо 96 000 са починалите по света от COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:32, 10.04.2020
Чете се за: 01:37 мин.
По света

Светът продължава битката с COVID-19. Броят на починалите е близо 96 хиляди. Заразените вече са над 1.5 млн. Много световни лидери обмислят поредно удължаване на ограниченията. Британският премиер Борис Джонсън вече не е в интензивно отделение, но остава в болница. А в Йемен днес беше регистриран първи случай на заразяване.

Аплодисменти и табели с надпис "Благодарим ви" за руски военни, които дезинфекцират старчески домове в италианската провинция Ломбардия. Униформените пристигнаха тук заедно с помощта, наречена "От Русия с любов", изпратена от Москва преди две седмици. Италия остава страната с най-много смъртни случаи в света - близо 18 хиляди.

Премиерът Джузепе Конте обмисля дали да удължи мерките за сигурност след 13 април.

Със сирени и аплодисменти - група пожарникари от Сицилия си взеха сбогом със свой колега, починал заради вируса. В цяла Италия църковните служби са забранени, но мнозина - подобно на отец Фабио, ги излъчват в интернет.

Отец Фабио, свещеник от Сицилия: Тъжно е да видиш празната църква. Сърцето ме боли. Ето защо помолихме няколко деца да ни изпратят свои рисунки и да ни покажат какво е за тях Великден сега - по време на пандемия.



Испанските власти с облекчение съобщават, че за първи път от 24 март насам броят на починалите е намалял. Най-тежко засегната е столицата Мадрид. Премиерът Педро Санчес заяви, че страната му е преминала пика на пандемията, но е рано за облекчаване на мерките.

50 души от 66-членен екипаж на френския самолетоносач "Шарл де Гол" са дали положителни проби за коронавирус. За момента те се чувстват добре, но ще останат под карантина. А с дрон започна дезинфекция на улиците на Ница.

Британският премиер Борис Джонсън вече е в стабилно състояние и е изведен от интензивно отделение. Той, обаче остава в болница и не е ясно кога ще се върне на Даунинг Стрийт. Новият лидер на Лейбъристката партия призова правителството за облекчаване на мерките.

COVID-19 и по високите етажи на властта в Северна Македония, където лидерите на двете основни политически сили Зоран Заев и Християн Мицкоски са в самоизолация, след като са общували със заразен журналист.

Втора седмица в Русия са в сила строги мерки. Днес Москва съобщава за близо 1800 нови случая на заразяване - рекорден брой за страната от началото на пандемията. Въпреки полицейските патрули по улиците, мнозина излязоха да се разходят, макар че е забранено.

Броят на заразените в Съединените щати надхвърли 460 000 души - над 1/4 от общия брой по света. А в щата Ню Йорк заразените са повече, отколкото във всяка друга държава - 160 хиляди.
Майкрософт дарява 20 млн. за борбата срещу заразата.

Бил Гейтс, основател на Майкрософт: Изправени сме пред много предизвикателства - крайна бедност, замърсяване, а сега и тази пандемия. Само, ако сме единни, ще можем да се справим. Надявам се светът да го разбере.

Емблематични сгради в цялата страната тази нощ бяха осветени в синьо в чест на медиците на първа линия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората с наднормено тегло са рискова група да заболеят от COVID-19
Хората с наднормено тегло са рискова група да заболеят от COVID-19
Парадът за 6 май може да е само с военна техника
Парадът за 6 май може да е само с военна техника