НОВИНИ

Близо сме до овладяване на епидемията от коронавирус, смятат от Националния щаб (ОБОБЩЕНИЕ)

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:08, 17.05.2020
Чете се за: 02:02 мин.
Още

Мерките срещу коронавируса у нас дават ефект и тенденцията е към затихване на епидемията, показва анализът на Националния оперативен щаб.

Защо от щаба смятат, че тенденцията на заразяване с коронавирус е към затихване?

Анализът е на база на така нареченото ефективно репродуктивно число - важен показател за развитието на коронавируса у нас. То показва колко души може да зарази един болен.

При обикновения грип един човек средно заразява двама души.
При коронавируса, ако няма контрол и мерки, един човек средно заразява трима души.

Ако обаче мерките се спазват, те обикновено свалят ефективното репродуктивно число до около 1 и надолу , т.е всеки болен заразява само по един здрав или дори по-малко - и тогава епидемията започва да гасне.

14-дневната комулативна заболеваемост. При този показател от анализа всеки ден се събира броят на доказаните случаи и се сумира с този от предходните 13 дни.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: На 2 април този показател даваше 4,5 на 100 000 население заболеваемост. В началото на май този показател се качи на 10,7.

От щаба очаквали такова повишаване на броя именно към края на април. Благодарение на спазването на мерките обаче, се наблюдава намаляване на заболеваемостта, а показателят е спаднал до 7,8.

Втори важен показател е ефективното репродуктивно число. Той отразява дали мерките са адекватни.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Ако с малко усилия на обществото при спазване на мерките, хубавото време, обърнем това число да е по-малко от 1, 10 души да заразяват по-малко от 10 души, това значи, че виждаме светлината в тунела на тази епидемия.

По думите му, когато ефективното репродуктивно число е по-малко от 1, значи епидемията гасне. Според него обаче е необходимо още малко усилие.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: 10 болни хора заразяват 7 или заразяват 5, ако не се взимат мерки, 10 болни могат да заразят 30-35 души. В отделни ситуации, ако не се взимат никакви мерки и не се спазва отстояние, не се носи маска, не се ползва дезинфектант 1 човек може да зарази много повече от 10 души.

Времето за удвояване на случаите е последният показател, представен от щаба тази сутрин. Той измерва как държавата се справя със заразата. А колкото по-дълъг е период на удвояване, толкова по-бавно се развива епидемията.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Когато тръгнаха нещата след март месец първите случаи, времето беше 10 дни, стана 12, вече е над месец.

По думите на Кантарджиев, за да има ефект от мерките е важно те да бъдат не драконовски, а навременни, каквито според него са били в България.

Според пулмолога Александър Симидчиев коронавирусът ще бъде дълго сред нас.

Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Основното нещо, което движи епидемията, е заразността на вируса и поведението на вируса. Там, където има контакт между хората, където може да се разпространява вирусът - там се разпространява и оформя гнездо. Там, където хората са достатъчно добре дистанцирани и спазват мерките за ръце, за физическо дистанциране - там нещата не могат да се разгорят.

По думите му, у нас ситуацията е овладяна, а как ще продължи разпространението на вируса зависи от поведението на хората.

За последното денонощие починалите у нас са трима. Сред тях е и мъж от Ямбол на 31 години с диабет.

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ: Обикновено диабетът много тежко се изостря и декомпенсира от остро инфекциозно заболяване, което в случая е коронавирусът. Този 31-годишен мъж, ако не беше тази остра вирусна инфекция, може би щеше да е жив и да живее още години, защото диабетът е едно от заболяванията, които се компенсират идеално.

София и областта остават с най-много случаи на заразени с коронавирус - 931.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Инфекциозна болница излекуваха 91-годишна жена от COVID-19
В Инфекциозна болница излекуваха 91-годишна жена от COVID-19
Как се отразява социалната изолация на семейните отношения
Как се отразява социалната изолация на семейните отношения