НОВИНИ

Блокада в София: Енергетици и миньори протестират

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
10:56, 25.04.2024 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на енергетици и миньори блокира центъра на София преди обяд. Националният митинг е организиран КНСБ и КТ "Подкрепа" за отлагане на либерализацията на пазара на електрическа енергия и в защита на работещите в енергетиката и въгледобива.

Протестът се провежда пред сградите на Народното събрание и на Министерския съвет.

В митинга участват работещите в комплекса "Марица Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и "Топлофикация-Перник". Енергетици и миньори настояват въглищните централи да продължат да работят и след либерализацията на пазара на електроенергия.

"Какво означава либерализация на пазара на битовите потребители - това, уважаеми зрители, означава да плащате с българските си доходи европейските цени на електроенергията. Напълно е ясно, че това е непосилна задача за нас. Щяха да има закон за енергийно бедни, какви ли не отлагания, какви ли не врътки и хватки. Нищо от това няма налице", каза Ростислав Рашев.

"За пореден път ние сме тук и ще продължи да бъдем тук, докато нашите искания не се удовлетворят и нека наистина цяла България да разбере, че ние не защитаваме само миньорския труд, а цяла България, за да имаме енергийна независимост и национална сигурност", заяви Дарина Колева.

"В Перник преди време се закриха мините, сега ТЕЦ-ът е основният, който снабдява с електричество и топлина в Перник. Ако и той бъде закрит, тогава вече районът също е потърпевш", категоричен е Стефан Маринов.

Протестът продължава близо два часа. Енергетиците и миньорите настояват за гарантирано изкупуване от страна на държавата на произведения от тях ток, както и да има адекватна енергийна стратегия. Според тях нито една точка от обещаното им през октомври от миналото правителство не е постигната. Пространството в района на триъгълника на властта остава затворено, а енергетиците са категорични, че ще продължават акцията, докато не бъдат чути.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
88-годишна жена е пострадала при пожар в къща във Велико Търново
ВМЗ - Сопот постигна рекордни приходи от 828 млн. лв.
ВМЗ - Сопот постигна рекордни приходи от 828 млн. лв.