НОВИНИ

БНТ инициира създаването на Балкански медиен хъб

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:39, 20.01.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

БНТ предложи размяна на програми и филми на обществената телевизия в Република Северна Македония. Трима от членовете на УС на БНТ бяха в Скопие по покана на Мариян Цветковски, директор на обществената телевизия на югозападните ни съседи.

Делегацията на БНТ е предложила на колегите си в Скопие в тяхната обществена телевизия да направят седмица на България и съответно пък БНТ да направи седмица на Република Северна Македония. Предложен е и договор за сътрудничесто между двете медии.

Размяна на културни програми, защо не и на сервизна информация - нещо, което ще бъде много интересно. Защото знаем, че всички живеем по един и същи начин и голямо е движението между България и Македония и в двете посоки, каза Василена Матакева, член на УС на БНТ.

Обществените медии в региона трябва да направят така, че да знаем повече един за друг, за да живеем по-добре един с друг е посланието, което е изпратил генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Една идея на генералния директор г-н Кошлуков е създаването на балкански хъб, който да обедини по един или друг начин телевизиите от България, Гърция, Кипър, Сърбия, Румъния и т.н., каза Антон Андонов, член на УС на БНТ.

Тема в разговорите е и независимото и устойчиво финансиране на обществените медии, което да не зависи от политическата конюнктура.

Те проблемите предполагам, че са сходни в региона на обществените телевизии и една такава информация би довела до идентифицирането им и решаването им, каза Христо Томов, член на УС на БНТ.

Предстои делегация на обществената телевизия на Република Северна Македония да гостува на БНТ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Папа Франциск призова Байдън да насърчава помирението и мира
Папа Франциск призова Байдън да насърчава помирението и мира
Новият сръбски външен министър на първо посещение в България (Обзор)
Новият сръбски външен министър на първо посещение в България (Обзор)