НОВИНИ

Боил Банов коментира казуса с Червената къща, твърди, че с Рашидов работят добре

bnt avatar logo
от БНТ
18:38, 11.05.2020
Чете се за: 02:01 мин.

Министърът на културата Боил Банов не влезе в директен спор с председателя на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов. Вчера в "Денят започва с Георги Любенов" Рашидов критикува остро Банов и каза, че ще поиска среща с премиера.

Поводът за разменените думи между Вежди Рашидов и Боил Банов стана скандалът с "Червената къща", която вместо да е къща-музей на скулптора Андрей Николов, се появи информация, че се дава под наем.

Днес Банов каза, че двамата работят добре и отказа да коментира твърденията на Рашидов, че не защитава държавния интерес.

"Вежди Рашидов, казвам го за сетен път, един изключителен, изключителен художник. Това мога да кажа за него - изключителен художник и мога да кажа за него, че като всеки творец, който отвсичкото нагоре е много талантлив, той е човек на крайностите. Така обича, така мрази. Той е човек на крайностите. Аз с него работя добре", каза министърът.

Банов заяви, че не разбира защо казусът с Червената къща е предизвикал проблем. Сподели, че там собствеността е проблемна - държавата е в съсобственост с частно лице.

Министърът обясни, че през 50-те -60-те години един от наследниците на големия скулптор дарява своя част от къщата на държавата, в последствие държавата взима останалата част като изплаща обезщетения на собствениците. Червената къща, която е и къща-музей, се превръща в публична държавна собственост, каквато е досега.

През 2000-та година отново наследник на Андрей Николов по парадоксален, по думите на Банов, начин успява да си вземе част от къщата чрез реституция.

"Тя има партерен, надпартерен и още два етажа и има голямо ателие, което е на Андрей Николов. Връща първи надпартерен, където сече връзката между останалите етажи, реституира от ателието 12/14 части. Т.е. държавата има 2/14 части от цялото ателие. Връща и идеални части от двор, мазета, тоест - влиза се в несъвеместимо съжителство със собственика. Този парадокс, който го е допуснал, оставяме на неговия морал и неговата етика", заяви министърът.

Фирмата, която наема Червената къща от 2000-та до миналата година плаща наем и на Министерство на културата, и на собствениците. Тя е имала някаква част на експозиция на Андрей Николов, която след това е премахната.

Изключително трудно е да се създаде музеен кът за дейността на Андрей Николов в къщата в състоянието на това съжителство със собственика, каза Банов.

Той заяви още, че първият надпартерен етаж в момента е хостел, което прави невъзможно да се осигури нормална охрана.

Министърът заяви, че галерията непрекъснато се опитва да влезе в контакт със собственика и да се разработят някакви варианти да му се плаща наем, за да може да се ползва ателието. Собственикът не иска държавата да го откупи.

"Това е малко в блокаж и този блокаж от всички, които го коментират се знае най-добре. Не виждам казус под такъв характер, какъвто го представят в обществото. Казус има с една къща, която е свързана с културата и изкуството на България, и паметник на културата, която е част от живота в нашата столица. Той трябва да бъде решен, но има частен собственик, който е влязъл правомерно, неправомерно са го пуснали, но той е законосъобразен", каза министърът.

По думите му казусът започва да се коментира, тъй като миналата седмица е имало обява в сайт, че собственикът се опитва да даде под наем неговата част.

"Той няма право на това. Къщата е публична държавна собственост и независимо, че сме в съсобственост тя остава такава и той няма права да отдава под наем. Така че моментално, в момента, в който бяхме сезирани, ръководството на сайта изтри обявата. Но той да опита в други сайтове да го направи, това е противозаконно", допълни още Боил Банов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юлиан Ангелов: По-правилно е целият кабинет да взима решение за извънредно положение
Юлиан Ангелов: По-правилно е целият кабинет да взима решение за извънредно положение
Няма да има удължаване на учебната година, раздават дипломите индивидуално
Няма да има удължаване на учебната година, раздават дипломите индивидуално