НОВИНИ

Боил Банов: Отпускат се още 5 млн. лв. за култура и изкуство

bnt avatar logo
от БНТ
13:58, 11.05.2020
Чете се за: 02:23 мин.
Култура

Министърът на културата Боил Банов даде пресконференция в МС за допълнителните мерки за подпомагане на културния сектор в страната.

От днес се разрешава отварянето на музеи, галерии и библиотеки при спазване на определен ред, според указанията на министъра на здравеопазването. Разрешават се концерти, театри на открито, при допустима 30-процентна пълняемост на местата за зрителите и при спазване на всички противоепидемиологични мерки. Разрешава се посещенията и работата на кината, пак при 30% пълняемост на салоните.

Всеки организатор на събитие трябва да го провежда при определени условия, каза министърът на културата. Условията включват влизане и излизане от различни места, дезинфекция на ръцете на зрителите при влизане на събитието и ползването на маски.

Климатизацията в киносалоните и театрите не трябва да работи на този етап.

Указанията ще са спуснати официално от Министерство на културата.

Досега държавата пое пълна гаранция върху средствата на всички културни институти, като гарантира заплащането в тези сектори до 6-месеца след извънредното положение.

Няма никакво намаление и ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с култура и изкуство, както и при археолозите, обяви министърът на културата. За киното парите са съхранени и подготвени за стартиране за тяхната дейност за производство.

Във всички сектори няма нито един ощетен, каза Банов.

Допълнително е разписана мярка в Министерството на културата, където са заделени 2 милиона и половина в национален фонд "Култура" за най-засегнатите творци на свободна практика, което е три минимални работни заплати с осигуровките към тях. Над 1000 лица са подали документи, утре ще се финализират одобрените лица, които изпълняват критериите.

След първоначалните мерки, се преминава вече към мерки за укрепване на дейността на свободните творци, НПО-тата, свободните организации на целия сектор свободни артисти, обяви Банов.

С подкрепата на правителството се взе решение за допълнителна подкрепа на Министерство на културата от още 5 млн., каза още министърът.

Програмите, по които се отпускат средствата, са следните:

- за създаване на нови театрални постановки - 500 000 лв.

- за създаване на нови музикални изкуства - 500 000 лв.

- за нови танцови спектакли - 500 000 лв.

- за проекти в областта на визуалните изкуства - 500 000 лв.

Още 800 000 лв. ще бъде отворена по-късно по програма за разпространение на театрални, музикални, танцови изкуства.

Ще има подкрепа и към малките авторски кина, цирка, и всички структури, които дават възможност за изява на всички творци, там ще се прехвърлят 1,5 млн. лв. чрез правителството. Още 700 000 лева отиват за фонд „Култура“ за малки грантове, свързани с единични артисти и целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет, каза още Банов.

Той отбеляза и че 1,9 млн. лева има фонд „Култура“ за проекти и програми, които в голямата си част вече са стартирали.

През норвежката програма се разпределят над 7 млн. лева, които са отново за свободни артисти, НПО, за съвременни изкуства. Това са програми с норвежки партньори за съвременно изкуство, със сериозни проекти.

Това е междинен етап в подкрепата на целия сектор, ще има още допълнителни мерки, добави още министърът.

Писателите и поетите влизат в социалната мярка, която беше досега.

В програмите за библиотеките и захранване на фондовете са направени две много важни мерки - не се иска самоучастие и административните разходи стават до 35% от стойността на проекта.

Обсъжда се и мярка за големите киносалони.

Не се предвижда термокамери в музеите и галериите, защото е скъпо удоволствие и не е ясна ефикасността, каза Банов.

Боил Банов отказа да коментира интервюто пред БНТ на Вежди Рашидов, в което той заяви, че съжалява, че е препоръчал Банов за министър и ще иска среща с премиера.

"Вежди Рашидов е изключителен художник и като всеки творец, който е много талантлив, той е човек на крайностите - така обича и така мрази. Аз с него работя добре", каза Банов.

Поводът за думите на Вежди Рашидов стана скандалът с Червената къща, която вместо да е къща музей на скулптура Андрей Николов, се дава под наем.

Банов обясни, че сградата е публична държавна собственост в съсобственост с частно лице. Той няма право да отдава къщата под наем.

За твърденията на бизнесмена Васил Божков, че колекцията му се разрушава, министърът на културата беше категоричен, че това, което е изнесено, изрядно се съхранява и изрядно се изнася.

"Полагат се грижи, каквито не са полагани там", каза Банов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алфа Рисърч: Спад в рейтинга на Румен Радев, Борисов все по-одобряван
Алфа Рисърч: Спад в рейтинга на Румен Радев, Борисов все по-одобряван
Премиерът Борисов се срещна с ресторантьори и хотелиери
Премиерът Борисов се срещна с ресторантьори и хотелиери