НОВИНИ

Борба за живот: Спасиха четири бебчета под килограм в Шумен

борба живот спасиха четири бебчета килограм шумен
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:00, 15.05.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

4 бебета, родени с тегло под 1 килограм, са спасени от лекарите в Неонатологично отделение на Шуменската болница.

Статистиката показва, че почти всяко 10-то новородено, проплакало в региона, минава през отделението.

Тежките случаи пък костват много време и усилия, а добрата новина е, че след много дълго чакане, вече има желаещи медици, които да бъдат неонатолози.

Само от началото на годината недоносените деца в Неонатологично отделение в Шумен са 25. Те са част от близо 1000 бебета, които всяка година идват на бял свят в болницата.

15 са малките пациенти, които идват за лечение от други лечебни заведения. В отделението често посрещат деца с екстремно ниско тегло, но с огромно желание за живот.

"Едва 700 грама...това детенце направи една година календарна възраст – родителите го отглеждат с много любов", разказва пред БГНЕС д-р Лиляна Куздова от неонатологичното отделение в МБАЛ Шумен.

Това са много малки като пациенти, но изискват невероятен ресурс. Отделението разполага с модерна техника, но доскоро липсата на желаещи да практикуват специалността "Неонатология" бе най-големият проблем.

"От месец януари имаме млада колежка – завършила, започна при нас работа. Очакваме и още едно момиче да дойде. Това е голяма новина за нашето отделение и нашата болница. Доста години нямаше нови лекари в отделението", допълва д-р Куздова.

В момента се търси възможност за оборудване на специална зала за кенгуру грижа. Това е метод, при който недоносените бебета и майките са в постояннен контакт и показателите на детето се подобряват.

"Все повече се популяризира този метод в страната и в цял свят. При нас обсъждаме подходящо помещение, това е единствената пречка. Ще бъде оборудвано със специален стол за майката, която тя удобно да прекарва поне по 2 часа с детето си", радва се д-р Лиляна Куздова.

От началото на годината в Шуменската болница са родени 280 деца. 25 от тях са били недоносени, което е под средните за страната 10%.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неочаквано и трагично – почина правнучката на последния владетел на Австро-Унгария
Неочаквано и трагично – почина правнучката на последния владетел на Австро-Унгария
Съдът решава по жалбата на кмета на Благоевград за прекратените му правомощия
Съдът решава по жалбата на кмета на Благоевград за прекратените му правомощия