НОВИНИ

Борбата на света с Covid-19

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:25, 22.03.2020
Чете се за: 01:08 мин.
Общество

Гърция от утре е в пълна карнтина. Тя влиза в 6 часа сутринта.

Италия и Испания остават най-засегнатите държави от Covid-19 в Европа. Испанският премиер ще поиска удължаване на извънредното полежение в страната с още 15 дни. След печалната статистика от почти 800 жертви за денонощие, почти цялата италианска икономика спира. Папата призова вярващите за обща молитва в сряда на обяд. С коронавирус се оказа и Пласидо Доминго. Испанският оперене певец призова хората да си стоят вкъщи.

Животът в Италия преминава в нов режим. 1 месец след първия регистриран случай на Апенините, почти всички компании спират да работят.

Джузепе Конте, премиер на Италия: Решението на правителството е на територията на цялата страна да бъдат прекратени всички дейности, които не са от жизнено важно значение.

Северната италианска провинция Ломбардия вече е най-голямото огнище на Covid-19 в света.

Мадрид продължава да е призрачно пуст. За последните 24 часа смъртните случаи в Испания са скочили с близо 30 процента.

Педро Санчес, премиер на Испания: За съжаление най-лошото предстои. Ще трябва да усетим най-тежката, най-разрушителна вълна.

През последното денонощие на територията на цял Китай са регистрирани 46 нови случая. 45 от пациентите са пътували в чужбина.

В борбата с Covid-19 Европа трябва да се следва примера на Ухан. Съветът е на френски лекар, който от 6 години живее в Китай. Когато избухнала епидемията, отказал да бъде еваукиран и останал в огнището на заразата, за да лекува.

Филип Клейн, лекар: Все още има около 6 хиляди пациенти в болниците. Хората продължават да стоят в домовете си. Но вече можем да кажем - Ухан излезе от ада.

За четвърти ден в Ухан няма нов случай на Covid-19. След два месеца карантина на картата на града вече се появяват "зони без зараза".

Ван Тиянун, жителка на Ухан: Това е зона, свободна от зараза. Няма нито един заразен в целия блок, така че не се страхувам да изляза навън.

Ако през следващите 10 дни в Ухан не се появи нов случай на КОВИД -19, карантината в града ще бъде вдигната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мерки за спасяване на летния туристически сезон в България
Мерки за спасяване на летния туристически сезон в България
Ангела Меркел е под карантина
Ангела Меркел е под карантина