НОВИНИ

Борис Джонсън е стабилизиран, няма пневмония и диша самостоятелно

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:18, 07.04.2020
Чете се за: 01:14 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Британският премиер Борис Джонсън е в стабилно състояние и в добро разположение на духа, съобщи днес следобед говорителят му.

55-годишният политик няма пневмония, диша самостоятелно и получава кислород. Прекарал е добре нощта.

Джонсън остава на интензивно лечение в лондонска болница заради COVID-19. След като състоянието му се влоши, снощи около 21 ч българско време той беше преместен в интензивно отделение, където е подложен на кислородна терапия.

Преди дни Борис Джонсън лично почете с аплодисменти труда на лекарите и медицинските специалисти пред входа на си на "Даунинг стрийт" 10, а сега животът му е техните ръце. Премиерът е в болница "Сейнт Томас" на около километър от резиденцията му.

След десет дни в изолация, премиерът беше приет в болница с упорита температура и кашлица. 24 часа по-късно беше преместен в интензивното отделение, за да има готовност, ако се наложи да бъде поставен на респиратор.

Кралица Елизабет Втора получава редовна информация за състоянието на премиера.

Вчера Джонсън все още изпълняваше служебните си задължения, но вечерта е помолил външния министър Доминик Рааб да го замества, където е необходимо.

Доминик Рааб, външен министър на Великобритания: Има невероятно силен отборен дух в подкрепа на премиера. И ние сме убедени, че ще успеем да се справим с всички задачи, които той ни е възложил. Ще ги приложим в действие във възможно най-кратки срокове. Това е и начинът да преведем страната през предизвикателството коронавирус, пред което сме изправени.

Ситуацията е безпрецедентна. Великобритания няма план за действие в случай на невъзможност на премиера да изпълнява задълженията си.

Още един от ключовите министри от кабинета на Борис Джонсън - Майкъл Гоув е в самоизолация от днес, след като член на семемейството му е със симптоми на COVID -19.

Майкъл Гоув: В този момент, премиерът е в интензивно отделение, под грижите на медицинския му екип, той получава възможно най-най-добрите грижи от екип от "Сейнт Томас". Надеждите и молитвите ни са със семейството му.... Всички ние открихме, че този вирус е наистина плашещо зловещ и безмилостен.

Битката на Борис Джонсън с болестта става на фона на мъчителни дни за британците, които едва сега навлизат в най-тежката фаза на пандемията - очаква се броят на жертвите там да нарасне по Великден.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоинспекцията в Пловдив установи замърсяване от мандра в село Маноле
Екоинспекцията в Пловдив установи замърсяване от мандра в село Маноле
С 15 млрд. евро ЕС ще помогне на бедните страни да се справят с коронавируса
С 15 млрд. евро ЕС ще помогне на бедните страни да се справят с коронавируса