НОВИНИ

Бориславова след коалиционнния съвет за РСМ: Това правителство няма да предаде националния интерес

Милена Кирова
от Милена Кирова
22:19, 27.05.2022
5482
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Темата за еврочленството на Северна Македония задължително ще мине през Народното събрание, а сега дипломатите от двете страни са на ход. Това коментира говорителят на кабинета Лена Бориславова след коалиционния съвет тази вечер.

Срещата между управляващите продължи повече от три часа. Коалиционните партньори са категорични, че българският национален интерес няма да бъде предаден.

"Коалицията имаше много конструктивен диалог по темата Северна Македония. Обединихме се, че трябва да има широко съгласие, препотвърди се и обещанието, което сме дали цялата коалиция, че тази тема задължително ще мине през Народно събрание и обсъждане. Дотогава ще оставим дипломатите от МВнР да работят. Това няма да е правителството, което ще предаде българския национален интерес", заяви Бориславова.

По думите ѝ най-важното е българската позиция в двустранния договор да бъде защитена и нашите дипломати работят по този въпрос.

"Когато имаме решение и доклад на МВнР, в който се отчита напредък по българската позиция, ще имаме и предложение към Народното събрание. На този етап не сме там", коментира Бориславова.

Станислав Балабанов от "Има такъв народ" каза, че всички партии са препотвърдили позициите си.

"Обединихме се, че е една пистата и се надяваме на положителни действия и на дипломатите на Република Северна Македония", каза той.

На коалиционния съвет са обсъдени още две теми - актуализацията на бюджета и Планът за възстановяване и устойчивост.

"Това, което предстои, и е важно както за пенсиите, така и за антикризисните мерки, е да имаме актуализация на бюджета. Актуализацията трябва да бъде приета в Народното събрание до края на юни. От 6 до 10 юни ще се постараем тя да бъде разгледана в комисия", заяви Лена Бориславова.

От месец насам се изработва управленска програма в различните министерства, подчерта Бориславова.

Вижте повече в прякото включване

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастна жена от Кюстендил даде 80 000 лева на ало измамник
Възрастна жена от Кюстендил даде 80 000 лева на ало измамник
2,9 милиона бежанци, приети в съседните на Украйна страни, са се преместили в други държави от ЕС
2,9 милиона бежанци, приети в съседните на Украйна страни, са се преместили в други държави от ЕС