НОВИНИ

Борисов: "Балкански поток" готов до края на годината

Александър Марков
от Александър Марков
16:08, 01.06.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Газопроводът "Балкански поток" трябва да бъде завършен до края на годината и по него да потече газ към Сърбия, обяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството му заедно със сръбския президент Александър Вучич.

Държавният глава е на официално посещение у нас по покана на българския премиер.

След като прелетяха с хеликоптер и провериха как напредва страителството на тръбата, Борисов допълни, че няма основания за притеснение от страна на Държавния департамент на САЩ, тъй като по тръбата ще тече не само руски, но и втечнен американски и азерски газ, а изграждането й е в синхрон с всички правила на Европейския съюз.

Той припомни, че лично е обяснил ползата от диверсификацията на маршрутите и доставчиците на природен газ за Балканите на президента Доналд Тръмп, вицепрезидента Майк Пенс и държавния секретар Майк Помпео.

До края на годината се очаква да бъде завършен и 17-километров участък от АМ "Европа" между Сливница и Драгоман.

Сръбският призидент Вучич подчерта стратегическата важност на газопровода "Балкански поток" за двете страни и обяви, че със завършването на магистралата до Калотина сърбите и българите ще пътуват за 3 часа между Белград и София.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Целият този пръстен Александруполис - Турция - Балкански поток - Сърбия. Дава възможност за пълна диверсификация и на България, и на Сърбия. Може да се докарва и руски, и американски втечнен, и катарски, и саудитски, и израелски - въобще който какъвто газ... Азерски имаме 1.1 млрд. капацитет резервиран.Така че веднага можем да напълним тръбите, щом станат готови.

Александър Вучич - президент на Сърбия: И за двете държави, и за двата народа осъществяването на този проект означава икономически растеж, растеж в промишлеността, осигуряване на един от най-необходимите на двете икономики енергийни източници. Защото това може би не е една от инвестициите, която хората веднага усещат, чувстват непосредствено, но на практика в дългосрочен план това е един изключително съществен проект.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха мъж за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси в Хисаря
Задържаха мъж за притежание на незаконно оръжие и боеприпаси в Хисаря
Елин Пелин на матурата по БЕЛ за 12 клас - доволни ли са зрелостниците
Елин Пелин на матурата по БЕЛ за 12 клас - доволни ли са зрелостниците