НОВИНИ

Борисов: Не сме богопомазани като президента Радев, само с ден карантина, сякаш е извънземен

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:18, 28.10.2020
Чете се за: 01:38 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

По време на днешното онлайн заседание на кабинета премиерът Бойко Борисов призовава всички българи да се пазят и да следват разпоредбите на здравните власти.

Той коментира и вчерашните критики на президента, че предложеният от правителството бюджет за догодина е предизборен и разоряващ.

Даде отговор и защо се стигна до оставката на шефа на столичната РЗИ Данчо Пенчев.

Има ли връзка карантината със служебния пост

Състоянието на премиера Бойко Борисов, който се лекува вкъщи от COVID-19, не попречи на днешното онлайн правителственото заседание.

Видеото, в което виждаме Борисов за първи път, след като беше диагностициран, е заснето лично от него, защото е под карантина.

Първо - пазете се много, защото това е гадно. Спазвайте карантина, защото ви следят. Ние не сме богопомазани като президента Радев, където нашите служби само него да му дават един ден карантина сякаш е извънземен. И то затова се разделихме със шефа на РЗИ.

Защо се стигна до оставката на директора на РЗИ-София

Според премиера не може да се делят хората спрямо поста, който заемат.

Това е разликата между Европа и България, законът е само за тези които не харесваш, а иначе можеш да си го погазваш когато искаш от високата позиция. За всеки човек нарушил карантината в България му се прави 100% досъдебно производство - така ли е Терзийски?

Христо Терзийски -министър на вътрешните работи: Тъй вярно господин премиер, към момента имаме над 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантина на територията на цялата страна.

Критика към Каракачанов за присъствието на държавния глава

Премиерът критикува военния министър, защото, по думите му, държавният глава се разхожда по всички гарнизони с разрешение на Каракачанов в нарушение на всички правила

Красимир Каракачанов, вицепремиер и министър на отбраната: Г-н премиер, не мога да забраня на президента да ходи по гарнизоните.

Бойко Борисов, министър-председател: Ами тогава Мутафчийски да не ми иска доброволци защото цялото ВВС е във Военна болница.

Предизборен ли е Бюджет 2021

Премиерът отговори и на вчерашните критики на президента Радев, че подготвеният за догодина бюджет е предизборен и разоряващ.

Ние не правим предизборен бюджет. Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България.

Президентът Радев критикува предложения бюджет за догодина

Затова на фона на обвиненията на опонентите му, че не се дават пари на хората, били разработени програми и намерени евросредства, за да се преодолее пандемията, каза още Борисов и попит с какви очи партията, заради която държавата е платила милиарди за АЕЦ "Белене", фалита на КТБ и за компенсациите на тецовете, сега обвинява настоящото управление.

Ние, да ви кажа честно, накрая се научихме да правим бюджети с цел и политики, така че кой ще е премиер и кой ще управлява знае Господ и българският народ.

Отговорността ще понесе този, когото си изберат хора, защото това е демокрацията, каза още Борисов. И посочи, че за да няма никакви спекулации, е поискал на изборите да има външни наблюдатели.

Цялото изказване на премиера вижте ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политолог: Тръмп няма да получи мнозинството от гласовете
Политолог: Тръмп няма да получи мнозинството от гласовете
Какви нови мерки срещу разпространяването на COVID-19 предприема Европа?
Какви нови мерки срещу разпространяването на COVID-19 предприема Европа?