НОВИНИ

Борисов: ООН няма алтернатива в развитието на международното право и на многостранното сътрудничество

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
22:53, 25.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
Политика

ООН няма алтернатива в развитието на международното право - това заяви премиерът Бойко Борисов по време на Общия дебат на 75-ата сесия на ООН, който се провежда онлайн заради пандемията от COVID. Според Борисов, при сегашната сложна ситуация светът се нуждае от ООН като морален лидер.

В изказването си Борисов подчерта, че коронавирусът е завладял дневния ред на институциите в света и е преобърнал живота на хората. Той допълни, че една от инициативите, в които се е включила България като част от мерките в подкрепа на трети страни за справяне със заразата, е пакетът "Екип Европа" на ЕС. България е пренасочила малко над един милион евро за спешна хуманитарна помощ, здравеопазване и подпомагане на социално-икономическото развитие в региона на Западните Балкани, страните от Източното партньорство, Сирия, Ирак, Йемен, Афганистан.

"За възстановяване от негативните последици от пандемията в региона на Западните Балкани е особено важно да използваме ефективно създадените механизми за сътрудничество. Берлинският процес, на който България тази година е съвместен председател заедно с Република Северна Македония, процесът за сътрудничество в Югоизточна Европа, Съветът за регионално сътрудничество, Централноевропейското споразумение за свободна търговия. Усилията ни са насочени към подобряване на сигурността и свързаността в региона", заяви българският премиер.

Според Борисов, операциите на ООН по поддържането на мира са ярък знак за сътрудничество и солидарност.

"Глобалната пандемия е заплаха и за своевременното изпълнение на Дневния ред 2030 на ООН. България заедно с останалите държави членки на ЕС е изцяло ангажирана в изпълнението на 17-те цели за устойчиво развитие през Десетилетието на действието", допълни Борисов.

Излизането от сегашната криза не означава връщане към предишния начин на живот, необходимо е да се стъпи върху нова парадигма чрез изпълнението на дългосрочни икономически мерки, каза още Борисов. В рамките на 75-ата сесия на Общото събрание на ООН, страната ни ще присъедини към инициативата "Лидерски ангажимент към природата". Сред основните и цели са опазване на биологичното разнообразие и за предприемане на конкретни действия за промяна, целящи опазването на природата, климата и хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев (Враца) се справи с Монтана в дербито на Северозапада
Ботев (Враца) се справи с Монтана в дербито на Северозапада
Христо Иванов не изключи евентуална коалиция с ГЕРБ, но само ако Борисов се оттегли
Христо Иванов не изключи евентуална коалиция с ГЕРБ, но само ако Борисов се оттегли