НОВИНИ

Борисов: Опонентите ни водят преговори задкулисно за кабинет (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
17:59, 21.04.2021
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Премиерът в оставка Бойко Борисов отрече, че ще се кандидатира за президент и каза, че ако новите партии в парламента, които на практика имат мнозинство, не сформират кабинет "не са отговорни хора и ги е страх". Минути след като беше изписан от болницата Борисов заяви още, че ако проектокабинетът на ГЕРБ-СДС не получи подкрепа от "Демократична България" и "Има такъв народ", ще върне мандата утре или в петък.

Партиите опоненти на ГЕРБ, които формират ново мнозинство в парламента, задкулисно преговарят за правителство, обяви Бойко Борисов. Даде пример с мнозинството около избирането на д-р Александър Симидчиев за шеф на здравната комисия.

"Тези партии, след като такова брутално мнозинство има в момента, 165 души и за всички постове категорично са заедно, монолитно гласуваха, някъде са се провели разговори", заяви министър-председателят в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Обяви, че ако "Демократична България" и "Има такъв народ" не подкрепят ГЕРБ, изходът е очевиден.

"Демократична България" отказа поканата на ГЕРБ-СДС за консултации

"Днес с едните, утре - с другите и, ако утре не стане, след обяд ще върнем мандата или в петък най-късно", отбеляза Борисов.

Попита какво е общото между "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Много ми е странно как тази уж дясна партия изведнъж започна да харесва и е готова без абсолютно никакви претенции за нищо да подкрепи Слави Трифонов. Довчера те бяха чалгари за тях, нали те са умните и красивите. И изведнъж отиваме - безусловно. Каквото кажат. Но да са те, да не са ГЕРБ", допълни Борисов.

Готов е да подкрепи правителство на новите партии в парламента.

Изписаха Бойко Борисов от болницата, няма да се яви в Народното събрание

"Ако не направят със 165 депутата, а почнат да шикалкавят, значи са бъзливци, значи не са отговорни хора и всички вкупом ще тичат при татко Румен да се бие вместо тях", добави Бойко Борисов.

Попита кой ще носи отговорност при кабинет на новите партии.

"Пожелавам здраве на депутата Трифонов, да отива в парламента. Над 30 - 40 министри сме сменили, сега кой ще носи отговорност? Не му завиждам на Слави, ако вземе мандат", категоричен бе Борисов.

Обясни взаимоотношенията си със Слави Трифонов и му даде съвет.

"Той реши да прави партия, аз още не съм решил да правя шоу. Аз на Слави Трифонов на мястото щях много да се плаша, защото ако не ти поставят никакви условия, това значи, че ти готвят капан. Аз съм им сърбал попарата на Христо Иванов. Като се заявиха, че иска да е главен прокурор, тогава вече станахме лоши. Те са хора на задкулисието", коментира Борисов.

Отрече да се кандидатира за президент и че ще се оттегли от партийния пост.

"Първият не се оттегля. Когато отборът печели, не прави смени", категоричен бе Борисов.

На тръгване изрази съжаление за физическото си състояние.

"Няма да мога да си карам и джипката за известно време", завърши Борисов.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Старт на първите за сезона изпити за спасители на плажа в Бургас
Старт на първите за сезона изпити за спасители на плажа в Бургас
БЧК-Пловдив набира доброволци за великденската кампания
БЧК-Пловдив набира доброволци за великденската кампания