НОВИНИ

Борисов посрещна Вучич, инспектираха "Балкански поток" и АМ "Европа" (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 01.06.2020 (обновена)
Чете се за: 02:11 мин.
По света

Газопроводът "Балкански поток" трябва да бъде завършен до края на годината и по него да потече газ към Сърбия. Българският премиер инспектира строителството му заедно със сръбския президент.

Александър Вучич е у нас по покана на Бойко Борисов. 17 км от АМ "Европа" също ще бъдат завършени до края на 2020-та, а от днес пада и задължителната карантина за пътуващите между София и Белград.

Това беше втората среща между премиера Бойко Борисов и президента на Сърбия Александър Вучич тази година. Първият път те се видяха в Турция за церемонията по откриването на газопровода "Турски поток". Сега - в България за "Балкански поток" и АМ "Европа".

Облитайки няколкостотин километра с хеликоптер, двамата инспектираха от въздуха напредъка на строителството на двата засега най-важни транспортни и енергийни инфраструктурни проекти от значение за Белград и София.

Очакванията са газопроводът "Балкански поток" да бъде завършен до края на тази година, а АМ "Европа" - 2022 г. И двата проекта са в пълно съответствие с изискванията и правилата на ЕС, подчерта премиерът и ще имат две огромни ползи - диверсифициране на доставките на природен газ за Балканите и три часа път между София и Белград.

Посрещнат с гвардейци на летище София, сръбският президент Александър Вучич и домакинът му - премиерът Бойко Борисов инспектираха от въздуха строителството на АМ "Европа" и газопровода "Балкански поток".

Бойко Борисов, министър-председател: Около 300 км е готово, а другите части в момента ги заваряват или вече слагат под земята.

До края на годината трябва да потече газ към Сърбия, обяви премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: Целият този пръстен Александруполис - Турция - Балкански поток - Сърбия дава възможност за пълна диверсификация и на България, и на Сърбия. Може да се докарва и руски, и американски втечнен, и катарски, и саудитски, и израелски.

Положени в траншея са 90 км от тръбите на "Балкански поток". Президентът Вучич остана доволен от напредъка на строителството.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Изключително ми беше приятно, че видях с каква скорост се развива строителството тук, колко качествено работят нашите български приятели.

На въпрос на БНТ ще бъде ли завършен проектът в срок заради опасенията на Държавния департамент на САЩ относно трансфера на руски газ, премиерът отговори, че по "Балкански поток" и интерконектора с Гърция, България ще може да пренася газ отвсякъде.

Бойко Борисов, министър-председател: Аз съм лично говорил с президента Тръмп, вицепрезидента и държавния секретар Помпео. Ние не сме се крили от някого. Отишъл съм в Белия дом и съм заявил защо това е добре за региона.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Има голема гърбина!

От 48-километровата магистрала "Европа" от София до Калотина 17 км между Сливница и Драгоман също ще бъдат завършени до края на годината.

Бойко Борисов, министър-председател: Въпреки коронавируса, на трасетата, колкото и трудно да беше, и на магистрала "Европа", и на "Балкански поток" работата не е спирала.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Българите и сърбите съвсем скоро ще могат да стигат от Белград до Сърбия само за 3 часа, от София до Белград - това е нещо, което всички очакваме.

На раздяла двамата лидери препотвърдиха добрите отношения между Белград и София.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Искам да се обърна към българите конкретно с една дума: с лупа или с микроскоп да тръгнете по Сърбия и да търсите, няма да намерите човек, който да каже нещо лошо за България. Сърбия обича България, сърбите обичат българите. Благодаря на премиера Борисов, който много добре вози с джипката.

Бойко Борисов, министър-председател: Избрахме датата 1 юни, освен че е Ден на детето, а ние, като големи момчета, също обичаме да си играем. Имаше възможност президентът Вучич да постои при пилотите в хеликоптера през полета.

Двамата поднесоха венци на гроба на Св. Сава Сръбски и цар Калоян в църквата "Св. Четиредесет мъченици" във Велико Търново.

Ако "Балкански поток" е готов до края на годината, Борисов и Вучич ще се срещнат отново на церемония на българо-сръбската граница за откриването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новооткритият боклук в Червен бряг е свързан с Бобокови и Красимир Живков
Новооткритият боклук в Червен бряг е свързан с Бобокови и Красимир Живков
Отменя се карантината на част от лицата, пристигнали у нас от ЕС, Сърбия и Северна Македония
Отменя се карантината на част от лицата, пристигнали у нас от ЕС, Сърбия и Северна Македония