НОВИНИ

Борисов: С новата Пътна карта за възстановяване на Европа искаме да вдъхнем оптимизъм (ОБОБЩЕНИЕ)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
23:00, 23.04.2020
Чете се за: 01:36 мин.
У нас
борисов

На брифинг след приключването на заседанието премиерът Бойко Борисов обяви, че само ако сме единни, Европа може да излезе от кризата.

Премиерът припомни все по-честите твърдения на медицински експерти, че Европа е едва в началото на епидемията.

Бойко Борисов-министър-председател: Искаме да вдъхнем на хората оптимизъм, че този кошмар ще свърши и един ден това ще е лош спомен, но медицински това не се подкрепя от никой.

С новата Пътна карта за възстановяване на Европа искаме да вдъхнем оптимизъм, подчерта Борисов. По думите му трябва ясно да се знае след датата Х, месеца Х, да не кажем годината Х, когато кризата отмине, докъде е стигнала икономиката.

Бойко Борисов-министър-председател: Сега БВП е паднал със 7,5 на сто, има вече милиони безработни в ЕС, а кризата дойде асиметрично за страните.

Икономиките в Европа са свързани, затова всички трябва да действат заедно за излизане от кризата, коментира премиерът. Основният спор в Европа сега бил дали да се дават грантове или кредити. Страните с по-слаба икономика искат грантове, а страните със стабилни икономики предлагат да се дават кредити на нуждаещите се.

Бойко Борисов-министър-председател: По-богатите страни предлагат, ако другите страни искат грантове, да си направят данъците като техните. При нас данъкът е 10 процента, а в Германия - 40 процента

По този спор няма да се стигне до съгласие, но има модели между грантовете и кредитите, по които да се разберем, допълни премиерът. На следващото заседание на 6 май ще се търси решение за разпределението на 540-те милиарда евро за излизане от кризата. Борисов е настоял за още пари за проучвания за лекарства и ваксини.

Бойко Борисов-министър-председател: Днес чух предложение да се отворят малки хотели и ресторанти - ние ще ги отворим, но после ще трябва вместо готвачи и сервитьори да търсим медицински персонал, защото като болници ще станат.

Искал да отвори паркове и градини и даже в неделя ще има учение как да стане. Но го било страх, че медицинският персонал няма да може да поеме последствията.

Премиерът коментира и темата за влизането ни в Еврозоната. За една седмица по думите му е свършено това, което трябваше да се свърши за 3 месеца и юли месец се надяваме да влезем ИЕРМ 2 заедно с Хърватия, заяви още премиерът.

Бойко Борисов-министър-председател: Имаме отговор от ЕЦБ, че сме изпълнили всичко необходимо. В знак на доверие към България снощи ни отвориха суапова линия за 2 млрд. евро и то за колкото трябва време. Фиксирането е до края на тази година или докогато ни трябва.

Това, подчерта премиерът, е знак на доверие към България. Той обяви още, че след мярката 60/40 са заделили 173 млн. грант, който са взели от други европейски програми, за подпомагане на над 20 000 малки фирми, които имат спад на оборота от 20% заради пандемията. Премиерът е поискал да може да вземе още 200-300 млн., за да може да бъдат подкрепени и средни фирми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА е определила краен срок за националните първенства
УЕФА е определила краен срок за националните първенства
Глобяват с 4-цифрена сума шофьора, карал с 253 км/ч по АМ "Тракия"
Глобяват с 4-цифрена сума шофьора, карал с 253 км/ч по АМ "Тракия"