НОВИНИ

Борисов: С преодоляването на COVID-19 туристическият поток между България и Турция ще се възобнови

bnt avatar logo
от БНТ
11:22, 25.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
По света
борисов преодоляването covid туристическият поток българия турция възобнови
Слушай новината

"Заради разразилата се световна здравна криза през изминалата година се наблюдава значителен спад в туристическия поток между България и Турция. Убеден съм, че тенденцията ще бъде преодоляна след отминаване на опасността от COVID-19". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой.

Премиерът отбеляза, че е от голямо значение провеждането на Първата сесия на българо-турската междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество, която бе отложена поради пандемията.

Двустранните икономически отношения и общите проекти, които са от взаимен интерес, ще допринесат за засилването на връзките между България и Турция като цяло, изтъкна Борисов. В този контекст действията на българската държава са насочени към стимулиране на развитието на туризма и контактите между бизнес средите на двете страни.

В хода на разговора с министър Ерсой премиерът Борисов акцентира, че Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор на ЕС в области като миграция, борба с тероризма, енергетика, земеделие и животновъдство, търговия, икономика и др.

"България и Турция имат традиционно добри отношения, като винаги сме се стремели да намираме решение на въпросите в духа на добросъседство и взаимно уважение", категоричен беше Борисов.

Премиерът подчерта, че страната ни оценява значителната миграционна тежест и рисковете, пред които е изправена Турция, приемайки над 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията си, особено с оглед на общата ситуация, породена от COVID-19.

Премиерът добави, че България подкрепя диалога с Анкара и винаги е настоявала ЕС да поддържа каналите за комуникация с Турция отворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислава Христова в идеалния отбор на кръга в Еврокъп
Борислава Христова в идеалния отбор на кръга в Еврокъп
Мартин Минчев със силни изяви при минимален успех на Спарта (Прага)
Мартин Минчев със силни изяви при минимален успех на Спарта (Прага)