НОВИНИ

Борисов: Слави Трифонов да обясни защо не може да управлява със 165 депутати

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:31, 26.04.2021 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът в оставка Бойко Борисов призова във фейсбук от партията на Слави Трифонов да представят министрите си, а не само кандидата за премиер. Борисов разкритикува политическите си опоненти по време на среща с част от кабинета и експерти по повод представяне на Плана за възстановяване и устойчивост. По думите на Борисов страната ще се забави в усвояването на европейските средства заради политическата нестабилност.

Премиерът в оставка обяви онлайн, че България губи ценно време, заради отказа да се състави правителство след изборите.

"Никой не ги кара да бягат от отговорност, да са страхливци, ето това се казва политически страхливец, не е страхливец тоя, който ходят да го замерят с яйца, а разумен човек. Страхливец е този, който със 165 заявили подкрепата си депутати казва, че са му недостатъчни, а му трябват 240 подкрепящи го, Тодор Живков не е имал толкова", заяви Борисов.

Той разкритикува опонентите си за поисканите подробни проверки, които по думите му излизат извън рамките на България. Борисов поиска и "Има такъв народ" да обяви своите кандидати за министри. Според него така ще се отговори на призивите на бизнеса за повече средства за подкрепа.

"България има 12 млрд. лева безвъзмездна помощ и до 9 млрд. заемен ресурс, чух господин Велев да казва, че парите за бизнеса могат да се увеличат двойно, да, те могат да се увеличат и тройно , ние затова толкова време настояваме да чуем министрите на господин Трифонов", заяви Борисов.

Той още веднъж предложи подкрепата си към опонентите.

"Понеже народът ни е по-мил от всичко, ние им даваме още веднъж, макар и непоискана помощ, но много труд сме вложили в нея", заяви Борисов

Коментира и предложението на "Има такъв народ" премиер да бъде шахматистката Антоанета Стефанова, която да върне мандата.

"Сега ние трябва да си говорим само за шах, малко са специалистите в шаха, за да оспорват знанията в тази област, които безспорно на госпожа Антоанета Стефанова са големи", заяви Борисов.

Параметрите на плана за възстановяване бяха представени от вицепремиера в оставка Томислав Дончев, който обяви, че освен директна помощ за бизнеса, планът предвижда подкрепа за иновациите и образованието.

"Тези 12,6 млрд. лева са малка част от ресурса, който България ще получи до 2030 г., повтарям - една четвърт, допълнително имаме оперативни програми, имаме програма за развитие на селските райони, имаме фонд за справедлив преход, който целенасочено ще инвестира в политиките за декарбонизация", заяви Томислав Дончев.

Планът вече се разглежда в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
80-и рожден ден отпразнува лекарят, въвел използването на барокамерата в България
80-и рожден ден отпразнува лекарят, въвел използването на барокамерата в България
Проф. Ангел Димитров от българо-македонската комисия: Създава се пропагандна атака срещу България
Проф. Ангел Димитров от българо-македонската комисия: Създава се пропагандна атака срещу България