НОВИНИ

Борисов след ветото на Радев: По-добре без текста за спекула, отколкото пазарът да се изкриви

bnt avatar logo
от БНТ
14:30, 22.03.2020
14301
Чете се за: 03:21 мин.
У нас

Премиерът Бойко Борисов свика извънреден брифинг пред журналисти в Министерския съвет.

В началото премиерът направи коментар относно оповестеното решение на президента Румен Радев да наложи частично вето върху Закона за извънредното положение.

За ветото на президента Румен Радев

"Всеки ден аз му се обаждам за направеното ново и какво правим, включително сутринта в 10 ч той се обади да каже и двата мотива, за които връща закона. Услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП - точките за спекулата. На мен г-жа Дариткова ми се обади да каже, че БСП излизат от зала ако не гласуваме и ние приехме техните предложения за спекулата", обясни Борисов.

"Това му казах на президента, той каза, че знае и след като върне с този мотив закона, съответно ще го гласуваме. Второто беше за думичката невярно в закона и аз му казах да я заменят с каквато искат", допълни Борисов.

За новия Медицински съвет

По въпроса за решението от днес да се създаде Медицински съвет за ситуацията с COVID-19, Борисов заяви "ние искаме да не остане нито една сфера да не чуем мненията на хора, които са специалисти и затова го направихме - за да имаме цялата палитра от медицински специалисти, защото в тази ситуация се ръководим единствено и само от мненията на специалисти, и ги прилагаме на секундата".

По-добре да останем без този текст за спекулата, отколкото да накараме пазара да се изкриви, категоричен е Борисов относно спорните текстове в Закона за извънредното положение.

Първата и основната ни задача е да защитим здравето на хората, подчерта Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: До последния лев ще стискаме за да имат пенсионерите гарантирана пенсия. Защото никой не може да каже докога ще продължи това.

Това, което прочетох от президента - той няма нито една конкретна мярка, заяви Борисов. Той подчерта, че мерките са взети в най-спешен порядък - веднага са раздадени наличните защитни облекла, веднага е започнало раздаването на лекарства.

Помните ли Трети март - тогава кой се подиграваше с вируса, помните ли, попита риторично Борисов.

Мерките за COVID-19

Търсим лекарства по целия свят, които дори не е доказано, че лекуват и се борим те да бъдат докарани до нашите пациенти, каза още премиерът.

Въвеждаме мерките плавно, за да няма стрес - обясняваме, обясняваме. Отдалечихме във времето плащане - на лекарство, на ТЕЛК... Именно затова днес направих този съвет - от специалисти, професори. Да чуем алтернатовно мнение и тогава да намерим сечение.

Бойко Борисов, министър-председател: Защо е нужно да си играем със страховете на хората и да използваме тази криза някой да си прави политически пиар. Историята показва, че който се заиграе със страховете на хората, губи.

За държавния резерв

Повярвайте, най-лесно е да освободим резерва на държавата. Този резерв никой няма да си го занесе вкъщи. Нека първо видим колко време ще трае тази гадост и тогава ще видим. Искам най-напред да останат пари за пенсионерите и тогава чак да видим къде и на кого може да помогнем. Една седмица само е минала!

От следващия месец бюджетът ще усети разликата и тя ще е огромна, категоричен е премиерът.

Не мога да разбера кое го промени от четвърътк до неделя. И днес сутринта си говорихме в 10 ч, коментира Борисов поведението на президента.

Имаме 30 човека в болница, а се готвим за 4000, каза премиерът. Той благодари на бизнеса и на всички, които са на първа линия в борбата срещу заразата. Борисов е категоричен, че никоя държава не се е организирала толкова бързо в мерките.

Без участието на цялата нация няма как да стане, допълни той.

Икономическите последици

На въпрос на БНТ дали се обмисля удължаване на извънредното положение, Борисов заяви - "Дай Боже, това да свърши. На първо място е здравето на хората".

Премиерът е категоричен, че първо място се вслушва в предложенията на Националния щаб и за да бъде абсолютно сигурен в тях, днес е решено да бъде създаден Медицински съвет. Ако не е необходимо, няма да се удължава извънредното положение, каза още премиерът.

Бойко Борисов, министър-председател: През криза се минава само с лишения, мобилизация, единство.

Ако можеше утре да махнем извънредното положение, аз щях на мига да го махна, нямаше да чакам и парламента, подчерта Борисов.

Борисов отговори и на въпрос на БНТ за очертаващата се икономическа криза след световната пандемия.

Бойко Борисов, министър-председател: Спре ли търсенето, това ще е ужасно за нашата икономика. Ние сме малко, нашата държава е с малко потребление. Затова ние отворихме пазара навън и затова износът ни е по-голям от вноса. Само че, ако закъсат големите държави, това ще се отрази и на нас. Затова стискаме парите.

Какво предстои

Следващите мерки ще са за възрастните хора, затова ще говоря с Мутафчийски. Но за тази цел трябва да се организират социалните услуги. Два милиона пенсионери са у нас, 100 000 да останат със специални нужди за храна и лекарства - представете си, обясни премиерът Борисов.

Започнат ли да излизат излекувани хора - това трябва да е първата новина, а не колко са заразените. Трябва да задържим енергията, подчерта Борисов.

Относно конкретните мерки, Борисов обясни, че те пряко зависят от периода време, в който ще се прилагат - дали за един, два месеца или за година, като в последния случай никой не е в състояние да предвиди последиците.

Не знаем доколко ЕЦБ ще издържи, нито какво ще стане с другите държави. Затова тези мерки са толкова обвързващи, допълни Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Нещото, което ме притеснява е, че тези които имат добри активи, ги продават и си вземат парите. Това са лошите сигнали. Тази европейска солидарност, с която ние започвахме и свършвахме, просто се разби на пух и прах. Всяка европейска държава си затваря границите. Панически.

Обединение

Бих казал на Радев - не пожелавай властта, защото може да стане твоя. Нека с добър тон да излезем от тук днес, каза още Борисов.

Бойко Борисов, министър-председател: Не искам да се поддаваме на натиск. Нека малко олигарсите да обеднеят за сметка на обществото, а не сега да извадим народните пари, за да ги подкрепим.

Да се обединяваме - само така можем да преминем през кризата, заяви в заключение Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ирак наложи пълна карантина в страната
Ирак наложи пълна карантина в страната
Катастрофа затрудни движението по Околовръстното на Русе
Катастрофа затрудни движението по Околовръстното на Русе