НОВИНИ

Ботев приема Локомотив на "Колежа" в 118-то издание на дербито на Пловдив

В 19:30 ч. започва голямото дерби на Пловдив, а в 17:00 ч. ще бъде даден старт на 16-ия кръг в Първа лига с мача Берое - Пирин Благоевград

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
07:11, 03.11.2023 (обновена)
Чете се за: 07:07 мин.
Спорт
ботев разгроми локомотив антоан бароан стана резултатния чужденец канарчетата
Слушай новината

С два мача днес ще бъде даден старт на 16-ия кръг в Първа лига. Берое е домакин на Пирин Благоевград в Стара Загора от 17:00 часа, а от 19:30 е голямото дерби на Пловдив между градските съперници Ботев и Локомотив на стадион "Христо Ботев".

118-ият епизод от съперничеството между „канарчетата“ и „смърфовете“ обещава да бъде ожесточен, въпреки разликата от осем места и 13 точки между двата тима. Играчите на Душан Керкез се развихриха в последните два кръга, като вкараха цели 11 гола при победите над Ботев Враца с 5:3 като гост и над Локомотив София с 6:0 у дома. Разгромът над „железничарите“ бе трети успех за изминалите четири двубоя на „жълто-черните“ в елита, като отборът разби и Берое с 4:1 на „Колежа“ в „Битката за Тракия“. Керкез и компания са 11-и в таблицата с 18 точки.

Група от 20 футболисти определи старши треньорът на Ботев - Душан Керкез, за градското дерби днес. Прави впечатление, че наставникът не извършва нито една промяна и залага на същите футболисти от успеха с 6:0 над Локомотив (София).

Ето и цялата група на "канарчетата“: Ханкич, Кайзер, Тамм, Мертенс, Секулич, Попов, Бароан, Фаустас, Ето’o, Акере, Минков, Конте, Перера, Ннади, Карабельов, Балтанов, Уме, Балоянис, Чернев и Колев.

Локомотив от своя страна е в мини-криза, като няма победа в последните пет кръга от първенството, завършвайки наравно при визитите на шампиона Лудогорец, Черно море и ЦСКА 1948 и губейки в домакинствата си на ЦСКА и Берое. Тези негативни резултати закономерно свалиха състава на Александър Томаш от върха в подреждането, като „черно-белите“ са трети с 31 точки, на една зад Черно море и ЦСКА.

Треньорът на Локомотив Пловдив Александър Томаш включи 18 футболисти в групата за мача с Ботев.

Голямата новина от "Лаута" е завръщането в разширения състав на Лео Сена. Бразилският халф се контузи в двубоя срещу Берое, но успя да се възстанови сравнително бързо. От групата отпадат наказаните Ангел Лясков и Евандро.

Ето на кои играчи ще разчита Локомотив в дербито на Пловдив: Динко Хоркаш, Кристиан Томов, Оливер Камдем, Георги Каракашев, Хорхе Сегура, Мартин Паскалев, Тодор Павлов, Ефе Али, Кристиян Пешов, Ивайло Иванов, Христо Иванов, Алфа Конте, Бабакар Дион, Петър Андреев, Лео Сена, Джовани, Димитър Илиев, Георги Минчев.

Първият мач между Ботев и Локомотив през кампанията завърши при равенство 1:1 на „Лаута“ – след това „смърфовете“ влязоха в серия от девет последователни успеха, преди да навлязат в труден период, от който ще искат да излязат с победа в градското дерби, а трите точки на "Колежа" ще ги върнат обратно в битката за титлата.

За съжаление няма да има съревнование на трибуните, тъй като през този сезон и двата мача ще бъдат без гостуващи фенове. За сметка на това обаче, “жълто-черните" привърженици ще изпълнят до краен предел трибуните на “Колежа" и ще дадат нужния тласък на своя тим.

Мачът има голяма историческа стойност, след като за първи път от 10 години пловдивското дерби ще се играе на стадион “Христо Ботев". За последно двата пловдивски гранда мериха сили на “Източен" 10 през есента на 2013 година.

Главен съдия на мача ще бъде Георги Кабаков.

Клишето гласи, че в дербито фаворити няма, а днешният мач в пълна степен подкрепя това твърдение. Двубоят е крайно непредсказуем и много трудно може да наречем някой от двата тима “фаворит".

По-рано през деня, в 17:00 ч. Берое посреща Пирин под Аязмото в търсене на трети пореден успех, след като надви Локо Пд и Левски в последните два кръга с по 2:1.

Старозагорци са осми във временното класиране с 20 точки. Старши треньорът на заралии Хосе Луис Ачиари определи група от 20 играчи за двубоя. Едвин Ласо отпада от сметките заради наказание, Енцо Еспиноса се възстановява от операция, а Франческо Селесте е в родината си по лични причини. В групата попадат за първи път юношите Стефанос Антониу и Станислав Йовков.

Пирин Благоевград от своя страна е в серия от две поредни загуби след поражения с по 1:2 от ЦСКА у дома и от Черно море във Варна. Иво Тренчев няма да може да разчита на Венцислав Бенгюзов, който е наказан за натрупани картони. Благоевградчани са в опасната зона, заемайки 14-о място с 11 точки, колкото има и 13-ият Славия, но с мач по-малко.

Последният мач между двата тима бе в първия кръг на сезона, когато Пирин поведе с 1:0 с гол на Даниил Кондраков, но с две попадения на Вини Трибуле Берое си тръгна с трите точки от Благоевград.

Срещата ще бъде ръководена от Венцислав Митрев. ВАР рефер ще е Християна Гутева.

Пълна програма за 16-ия кръг в Първа лига:

Петък, 3 ноември

17:00, Берое – Пирин Благоевград

19:30, Ботев Пд – Локомотив Пд

Неделя, 5 ноември

15:30, Лудогорец – Крумовград

Понеделник, 6 ноември

13:00, Ботев Враца – Локомотив София

15:30, Славия – Етър

18:00, ЦСКА – Хебър

Вторник, 7 ноември

15:00, Черно море – Арда

17:30, ЦСКА 1948 – Левски

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 50 културни творци и дейци ще получат награди "Златен век"
Над 50 културни творци и дейци ще получат награди "Златен век"
Руска ракетна атака в Харков, поразени са цивилни цели
Руска ракетна атака в Харков, поразени са цивилни цели