НОВИНИ

Броят на заразените с COVID-19 в САЩ расте с часове

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:42, 28.03.2020
Чете се за: 01:28 мин.
Общество

Броят на заразените с COVID-19 в САЩ расте с часове. Заразените вече са повече от 112 хиляди и 500 души, починали са повече от 1 800, излекуваните са над 3 200.

Американският президент Доналд Тръмп обмисля да наложи карантина в Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът. Заразените в Ню Йорк вече са над 52 хиляди. Пандемията доведе спешните медицински служби там до точката на пречупване.

Губернаторът Куомо обяви отлагане на първичните избори в щата за 23 юни и съобщи, че цената на апарат за обдишване е скочила от 25 на 45 хиляди долара заради силното търсене. Съединените щати отпускат рекордните 2,2 трилиона долара за борба с последиците от коронавируса.

Поредни аплодисменти за хората на първа линия срещу коронавируса - този път в Ню Йорк.

Губернаторите на Флорида, Мериленд, Южна Каролина, Роуд Айлънд и Тексас наредиха 14-дневна карантина на дошлите от Ню Йорк.

Съседният Кънектикът помоли нюйоркчани да не идват, а полицията в Роуд Айлънд вдига колите с нюйоркски номера, за да локализира собствениците.

Американското правителство търпи критики за липса на национална стратегия за борба с вируса, разказва от Ню Йорк нашият колега Петър Георгиев.

Петър Георгиев - журналист: Тук в Ню Йорк ситуацията остава най-сериозна. Напрежение се усеща в болниците, но по улиците обстановката е спокойна. Повечето граждани спазватп вилата за разстояние помежду си, а местната власт обмисля да глобява нарушителите.

Ню Йорк поиска 30 хиляди апарата за изкуствена белодробна вентилация, които са последно средство за тежките случаи. Президентът Тръмп нареди на Дженеръл Мотърс да започне масовото им производство по закона за военно време и обеща 100 хиляди апарата за 100 дни.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: С други думи през следващите 100 дни ще получим над три пъти повече апарати, отколкото се произвеждат в Съединените щати през нормална година.

Рязко нарастнаха и заразените в Лос Анджелис. На пристанището там акостира военен кораб-болница с 1200 души екипаж и 1000 легла. Той ще приема пациенти без коронавирус, за да се намали риска от заразяване в болничните заведения и да се облекчи натиска над здравните служби. От борда на кораба местните власти предупредиха, че при сегашните темпове на заразяване окръгът ще застигне по брой на заболели епицентъра Ню Йорк до една или две седмици.

Гевин Нюсъм - губернатор на Калифорния: В процес сме да осигурим около 4 хиляди легла, за да се подготвим за ръста на заболели, до който смятаме, че ще се стигне през следващата една или две седмици, съгласно нашите модели.

Болниците в Ню Орлиънс и Детройт бият тревога за липса на консумативи, оборудване и обучен персонал.

Междувременно прокурорът на Тексас се произнесе, че оръжейните магазини са "базова услуга" в условията на пандемията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична опашка от камиони на ГКПП "Кулата"
Километрична опашка от камиони на ГКПП "Кулата"
Под карантина с агресор - увеличават ли се случаите на домашно насилие
Под карантина с агресор - увеличават ли се случаите на домашно насилие