НОВИНИ

Брюксел: Течовете по "Северен поток" са саботаж

bnt avatar logo
от БНТ
09:50, 28.09.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Повредите по тръбите на "Северен поток" 1 и 2 не са съвпадение, а цялата налична информация до този момент показва, че става въпрос за умишлени действия, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Той предупреди, че всяко умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура e абсолютно недопустимо и ще бъде посрещнато с твърд и единен отговор.

Мистериозни течове по двата руски газопровода в Балтийско море

Подобно предупреждение отправи и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, която определи течовете по "Северен поток" 1 и 2 като саботаж. Точните причините за нарушенията по съоръжението в момента се разследват.

"Всяко умишлено повреждане на действащата европейска енергийна инфраструктура е неприемлива и ще доведе до възможно най-силния отговор", посочи тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел също определи повредите по тръбите като "саботажни действия" и като опит за дестабилизиране на енергийните доставки за ЕС.

"Нуждаем се от спешно и обстойно разследване. Ще се потърси сметка от отговорните за случилото се и те ще си платят за стореното. Усилията ни да диверсифицираме енергийните доставки от Русия продължават", посочи Мишел.

Заместник-председателят на Европейската комисия също коментира темата.

"Ясно е, че тези инциденти не са случайни. Цялата налична информация говори за умишлено повреждане. Поддържаме връзка с държавите членки и ще подкрепим всички разследвания, които целят пълно изясняване на ситуацията. Предприемаме и стъпки за повишаване на устойчивостта на енергийната ни сигурност. Всяко умишлено повреждане на европейска енергийна инфраструктура е абсолютно неприемливо и ще срещне силен и единен отговор", заяви Валдис Домбровскис.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също определи случващото се като саботаж и обсъди ситуацията с министъра на отбраната на Дания като подчерта значението на защитата на критичната инфраструктура на страните от Алианса.

Кремъл от своя страна нарече позицията на Брюксел “очаквана, но глупава”, защото течовете били проблем и за самата Русия. Заради спорове с украинската компания "Нефтогаз", "Газпром" заплаши да спре транзитното подаване на газ за Европа и през Украйна.

Новите развития в газовата война между Русия и Европа доведоха до повишаване на цената на природния газ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР обсъжда намаляване на цената на природния газ
КЕВР обсъжда намаляване на цената на природния газ
Ясни са четвъртфиналните двойки на световното по баскетбол за жени
Ясни са четвъртфиналните двойки на световното по баскетбол за жени