НОВИНИ

БСП внася вот на недоверие срещу кабинета в сряда

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:53, 12.07.2020
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

БСП внася вот на недоверие срещу кабинета в сряда. Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова в изявление пред медиите тази сутрин. Тя призова членовете и симпатизанти на БСП да продължават да организират и подкрепят протестите особено в деня на дебата по вота. Час по-късно на Позитано 20, без нейно участие, на Национален съвет се събраха опозиционерите в партията. Нинова определи заседанието като нелегитимно.

Тази сутрин в изявление Корнелия Нинова заяви, че настоящият модел на управление може да бъде свален по два начина - с натиска на протестите или с вот на недоверие. "Ще бъдем по-силни, ако ги съчетаем в едно", заяви лидерът на левицата.

"Държавата е счупена от ГЕРБ и присъдружните им партии за 10 г. управление. Истинската причина за недоволството, подтискано десетилетия наред, е пагубното и корумпирано управление на мафиотско-олигархичния кръг ГЕРБ във всички сфери, заяви Корнелия Нинова.

Минути след изявлението на Нинова представители на вътрешно-партийната опозиция се събраха в централата на БСП. През седмицата те събраха 72 подписа с настояване да се проведе заседание на Националния съвет. Въпреки отказа на лидерката си да свика партийния пленум, заседание имаше. В залата е имало 81 човека, които са обсъждали действията на прокуратурата и участието на БСП в протестите.

"Тоест целта тук е да формулираме една ясна позиция за действия през близките няколко дни", заяви Антон Кутев.

"БСП не може просто да участва в протестите като присъдружна партия", заяви Валери Жаблянов.

Корнелия Нинова определи заседанието не като пленум, а като сбирка и каза, че е нелегитимно. Припомни, че на последния редовен пленум е било взето решение за искане на вот на недоверие към кабинета като единствен изход за ситуацията в страната. А същите хора, по думите й, които днес участват в заседанието са отхвърлили предложението за участие в протести и подписка за вота.

"И предложиха национална кръгла маса с ГЕРБ. Призовавам членовете и симпатизантите на партията-не се поддавайте на провокации. Това, което се случва днес е провокация.Това е опит поредния за 4 години да бъде разколебана БСП от вътре", заяви Корнелия Нинова.

Отговорът не закъсня и час по-късно Калоян Паргов, който вчера бе преизбран за лидер на столичната организация въпреки съпротивата на Нинова, отговори на обвинението за провокация

"Да ние сме провокатори, провокирани от това което се случва навън. Ние не сме само членове на БСП а и хора с гражданска съвест", заяви Калоян Паргов - член на НС на БСП.

Паргов обясни, че не е подписал искането на 72-та за свикване на днешния съвет, но е дошъл. Той обяви и решенията на днешното заседание, които на практика напълно съвпадат със призива на Корнелия Нинова за подкрепа на вота и протести.

"Не стойте къщи, да протестираме мирно и да не се поддаваме на провокации.И отказваме всякакви политически сделки в подкрепа на това статукво и формиране на нов кабинет в рамките на това управление", призова Калоян Паргов - член на НС на БСП.

Участниците в този брифинг категорично отрекоха да са искали кръгла маса с Герб на предишния пленум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за Гергина Тончева
Спомен за Гергина Тончева
От МВР призоваха протестиращите да не се поддават на провокации
От МВР призоваха протестиращите да не се поддават на провокации