НОВИНИ

"Булгартрансгаз" обяви, че ще закъснее с информацията за изграждането на "Турски поток"

bnt avatar logo
от БНТ
20:49, 23.04.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Държавната компания "Булгартрансгаз" обяви, че ще закъснее с предоставянето на информация за изграждането на "Турски поток" на българска територия.

Това стана ясно след среща на парламентарната комисия по проверка на управлението през последните 10 години с министъра на енергетиката в оставка и изпълнителния директор на газовата компания.

Вчера депутатите решиха да бъде разследвана цялата процедура по изграждане на проекта у нас и поискаха в срок до 26 април да бъде предоставена изчерпателна информация от газовото дружество.

От компанията увериха, че не се страхуват от проверки и ще окажат пълно съдействие, но не и в този срок. "Турски поток" у нас работи от началото на годината.

"Днес изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" се е обадил на секретарката на нашата комисия и е поискал среща, в която доколкото разбрах да обясни защо не може в срок да изпрати поисканите документи", заяви Мая Манолова, председател на временната комисия за проверка към Народното събрание.

"Не само, че няма да ги получим в срок, разбрахме, че така наречената чувствителна информация, представляваща търговска тайна, няма да ни бъде предоставена, така че, според г-жа Петкова, е тайна да бъде предоставена информация как са харчени нашите 3 милиарда лева. Според мен това не може да бъде тайна", допълни Георги Георгиев от ИТН, заместник-председател на временната комисия за проверка към Народното събрание.

"Това, което уверих комисията, е, че "Булгартрансгаз" ще окаже пълно съдействие и ще предостави целия обем от информация за целите на работата на комисията. Обръщам внимание, че няма информация, която да не може да бъде предоставена, единственото ни притеснение е изключително краткият срок. Официалното писмо ние дори не сме го получили, казаха ни от Народното събрание, че пътува с "Български пощи" и ще го получим в началото на следващата седмица", добави Владимир Малинов, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК дава две награди за иновативни идеи
ЕК дава две награди за иновативни идеи
Празник на четящите хора - отбелязваме Световния ден на книгата
Празник на четящите хора - отбелязваме Световния ден на книгата