НОВИНИ

Бум на COVID-19 в Русия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:45, 13.04.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС

Бум на разпространението на COVID-19 в Русия. За ден броят на потвърдените случаи се увеличи с 2500 души, което е с 16 процента повече в сравнение с вчера. Общият брой на заразените вече е над 18 300, като две трети от тях са в Москва. Руската столица въведе специални мерки за придвижване.

Москва затегна мерките, след като случаите на COVID-19 рязко се увеличиха. Полицейски контролно-пропускателни пунктове ограждат руската столица. В града се допускат само регистрирани жители, при това по уважителни причини. От днес е в сила специален режим на придвижване с електронно разрешително.

Мобилното приложение, чрез което може да се получи електронно разрешително, обаче изисква въвеждането на паспортни данни и селфи. То проследява къде се движи притежателят му.

Може да се изхвърля боклукът, да се разхожда куче, да се отиде в болница или на работа. Макар да е в тестов период и да не е задължително, приложението вече предизвика тревоги.

Саркис Дарбинян - Организация за наблюдение на интернет свободата в Русия: Някои мерки са оправдани. Но трябва да сме сигурни, че след края на епидемията, те ще бъдат премахнати. Несъмнено, изпитанието за човешките права е голямо. И някой може да се възползва от възможността да получи информация за местоположението ви.

Друга мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса е изпращането в платен отпуск до 30 април на всички, които не са ангажирани в основните институции или не работят в аптеки и хранителни магазини.

Русия съобщи за първите два случая на COVID-19 на 31 януари, но броят им рязко започна да расте от края на март. Потвърдени случаи има в 61 руски области.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха цех за незаконни цигари в Пловдив
Разбиха цех за незаконни цигари в Пловдив
Болницата в Гоце Делчев с нов управител
Болницата в Гоце Делчев с нов управител