НОВИНИ

Бюджетна комисия прие намаляване на 9% ДДС само за ресторанти и книги

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:10, 20.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:51 мин.
У нас

Парламентарната бюджетна комисия прие само предложенията на ГЕРБ и патриотите за намаляване на ДДС на 9 на сто за ресторантьорския бранш и за книгите.

От финансовото министерство изпратиха остро становище до комисията, в което изчисляват какви ще са загубите от намаляване на ДДС.

Разногласия за ДДС има в управляващата коалиция. Заседанието на бюджетната комисия мина без присъствието на нейния председател Менда Стоянова и без финансовия министър Владислав Горанов. И двамата са против промените.

От финансовото министерство изчислиха загубигте и посочиха, че за да бъдат компенсирани, може да се наложи увеличаване на ДДС или корпоративния данък.

Депутатите решиха да бъде намален на 9% ДДС за ресторанти и книги. Ще има ваучери за туризъм за полицаи и медици на първа линия в държавни бази, във варианта, който предлагат от ГЕРБ.

Идеите за намаляване на ДДС предизвикаха политически сблъсъци в бюджетната комисия.

Румен Гечев - БСП: От разискванията стана ясно, че има страхотен разлом в ГЕРБ. Открито противопоставяне между премиера, министъра на финансите, разцепена е и групата, и някой ще трябва да си ходи, тъй като премиерът е много сериозен политик, той каза, че който не е съгласен с 9-те процента, да си ходи и ще си ходи някой. Oали всички заедно или само един министър, не знам.

Евгения Ангелова - ГЕРБ - От ГЕРБ бяхме единодушни. - Има ли напрежение в ГЕРБ, има ли разногласие за намаляване на ДДС? - Нека да не коментираме.

Преди седмица премиерът заяви, че финансовият министър има опасения, но той не се е съобразил с тях.

Бойко Борисов - министър-председател: Имам му пълно доверие, но той не ми е началник, аз съм му началник, който не е съгласен, отива, дава си оставката и отива нататък.

В становище до депутатите, от финансовото министерство описаха опасенията за загубите от намаляване на ДСС. За ресторантите и книгите - общо 163 милиона лева. Бяха отхвърлени идеите на ДПС за по-ниско ДДС за стоките за деца до 3 години, и на БСП - за храните и лекарствата, плащани от касата. Няма да има намаляване на ДДС за туристически и за фитнес услуги.

Според министерството на Владислав Горанов, ако всички тези идеи бъдат одобрени, загубите ще са общо над 1 милиард и 760 милиона лева, и може да се наложи вдигане на ДДС до 24 на сто и на корпоративния данък до 17-18 процента. Според ДПС, намаляването на данъка е трябвало да се случи след дълъг и обмислен дебат.

Йордан Цонев - ДПС: На негово място и аз щях да бъда изключително критичен, да вдигам шум до небесата. Работата на един финансов министър е да подсигури фиска, а не да подсигурява бизнеса с данъчни отстъпки.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов пък беше шокиран, че правната комисия е отхвърлила предложенията му.

Валери Симеонов - председател на НФСБ: Аз ще търся позицията на министър-председателя, защото от него зависи позицията на партия ГЕРБ. Звънях, не ми вдигна, пак ще го търся. Ще имаме надявам се тази седмица политически съвет и аз остро ще поставя въпроса, обявявам, че ще има ваучери, цялото това нещо се изопачава във вариант, който не работи. Защо са тия съвети и се обединяваме около общи решения, тук нещо куца в коалицията.

Ресторантьорският бранш е доволен от приетите промени.

Ричард Алибегов - председател на Българската асоциация на заведенията: Предлагаме вдигане на МРЗ за бранша от 610 на 800 лева в момента на влизане на ДДС-то. Тази разлика ще покрие голяма част от предвидената загуба.

С намаляване на ставката на ДДС ще се постигне по-голяма събираемост.

Промените влизат в пленарната зала в петък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клиентите в такситата - само на задната седалка
Клиентите в такситата - само на задната седалка
КЗК и МВР проверяват Българската петролна и газова асоциация
КЗК и МВР проверяват Българската петролна и газова асоциация