НОВИНИ

Цацаров: Оставката ми няма нищо общо с отнемането на допуска за класифицирана информация

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
16:43, 27.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Комисията по превенция и противодействие на корупцията изслуша председателя на антикорупционната комисия Сотир Цацаров. Преди дни той подаде оставка, а по-късно стана ясно, че достъпът му до класифицирана информация на ниво "строго секретно" е спрян. От думите на Цацаров днес се разбра, че си е подал оставката заради критиките към него в публичното пространство.

Сотир Цацаров депозира оставката си

Над два часа Сотир Цацаров отговаряше на въпроси свързани с работата на антикорупционната комисия. Попитан от ГЕРБ защо подава оставка той изложи мотивите си.

"В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и безкрайните упражнения с това кой е виновен за всички неуспехи и неудачи в тази държава ми дойдоха малко в повече. Човек, от когото пред министър-председателя Бойко Борисов аз не съм чул никаква друга реплика освен "Да, г-н премиер" и "Разбира се, г-н премиер", говоря за Христо Иванов, най-общо казано обвини мен и още няколко длъжностни лица, бивши и настоящи, за всички неудачи в тази държава. Ако аз съм една от причините нещата да не вървят и корупцията да цъфти и още един двама души ок. Оттук нататък подавам оставка", заяви Сотир Цацаров.

По думите му 10 дни преди да подаде оставка като председател на Антикорупционната комисия е уведомил за решението си президента Румен Радев, а пет дни по-рано и лидерите на парламентарно представените партии, освен тези на "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Няколко дни по-късно е била проведена среща с агенти на ДАНС по процедура по отнемане на допуска му до класифицирана информация. Тогава били задавани въпроси по аферата "ЦУМ-гейт".

"Имам съвсем основателно предположение да считам, че човекът, който е подал сигнала за всичко това, имам основателно предположение, че това е вътрешният министър и заявявам, че, ако това ми предположение се окаже грешно, аз ще се извиня публично", допълни Сотир Цацаров.

Той беше категоричен, че оставката му няма нищо общо с отнемането на допуска за класифицирана информация.

"Идеята, че някой ме е уведомил, че ще ми отнемат допуска и съм подал оставка е точно такъв евтин политически пиар, какъвто евтин политически пиар е отнемането на този допуск", коментира Сотир Цацаров.

Относно скандала "ЦУМ-гейт" Цацаров отговори след края на заседанието. Случаят е от 2017 година, когато докато заема поста главен прокурор Сотир Цацаров присъства на среща между бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов по покана на Гергов.

"Поискано бе и влияние върху хода на проверка, което бе отказано. Осъществяването на тази среща - при разговора аз нямам каквито и да е притеснения от етична, морална или друга гледна точка", каза още Сотир Цацаров.

Той заяви още, че ще обжалва отнетия достъп до класифицирана информация. А по време на изслушването стана ясно още, че антикорупционната комисия проверява Бойко Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежко поражение за Арда от полския Пяст Гливице
Тежко поражение за Арда от полския Пяст Гливице
Левски обяви контрола с Генчлербирлиги
Левски обяви контрола с Генчлербирлиги